PIZZA MET STEVIGE COURGETTEBODEM (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Nou vooruit dan: nog één recept met courgette erin, om het af te leren! En er gaat een ei in dit recept: om weer een beetje te wennen aan die dingen, nu ze langzamerhand terugkeren in de winkels. Het is geen moeilijk recept, en de ingrediënten zijn niet duur, zelfs als je de courgette vandaag niet van de Voedselbank krijgt, of van een moestuinierende buurvrouw met teveel van die groene jongens. Tomaat zat kortgeleden ook in het pakket van de Arnhemse Voedselbank.

dora-courgettepizza-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram courgette
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel ( of wat bloem of meel met een theelepel bakpoeder)
  • een ei
  • een scheut melk
  • zout, peper en nootmuskaat
  • een tomaat, ongeveer 125 gram
  • een klein sjalotje (25 gram)
  • mozzarella 125 gram
  • verse basilicum
  • olie

Bovendien heb je een dicht bakblik of een vlaaienvorm van ongeveer 25 centimeter doorsnede nodig.

Raspen

Begin met het schoonmaken en raspen van de courgette. Wij hebben de courgette eerst geschild, maar wie de pizza liever met groene stukjes wil, laat de schil er natuurlijk om zitten. Strooi een snuif zout over de courgetterasp, schep om, en laat een kwartiertje staan. Zo komt het meeste vocht eruit, en blijft de pizza bij het bakken stevig.

Snij intussen de tomaat en de mozzarella in niet te dikke plakken, en snij het sjalotje in dunne ringen. Dan maak je het beslag, dat de basis vormt van ons ‘pizzadeeg’. Meng eerst het ei en het zelfrijzend bakmeel met een snufje zout, peper en nootmuskaat. Voeg er dan zoveel melk bij, dat je een dik beslag krijgt, dat nauwelijks loopt. Reken op ongeveer drie eetlepels melk.

courgetteDe courgette heeft inmiddels veel van zijn vocht verloren. Knijp de groente goed uit, en voeg hem bij het beslag. Meng alles goed door elkaar, tot er een stevige massa ontstaat. Schep het beslag in de ingevette vorm. Als het goed is, heb je zo een bodem van ongeveer een centimeter dikte. Verwarm de oven tien minuten voor op een hoge stand, en doe dan het bakblik erin. Let dus op: het beleg van de pizza houd je achter. Je wilt eerst de korst stevig en grotendeels gaar hebben. Dat duurt ongeveer twintig minuten. De korst is klaar, als hij langs de randjes een beetje bruin begint te kleuren.

Pizzabakker

Op dat moment haal je de pizza uit de oven om hem te beleggen. Leg als een professionele Italiaanse pizzabakker eerst de plakjes mozzarella op de bodem, daarna de uienringen, en daarna de plakjes tomaat. Dus nooit de kaas als laatste! Bestrooi de tomaat met een beetje zout en peper, en druppel er wat olie overheen (niet teveel!). Vervolgens gaat de pizza nog een kwartier in de oven om de kaas te laten smelten en de topping te garen. Aan het einde strooi je fijngesneden basilicum over je pizza, die je nog een minuutje mee laat bakken. Klaar, is de courgettepizza!

dora-courgettepizza-2

Als het goed is, is de bodem redelijk stevig en de topping gaar en gesmolten. Snij er vier punten van en serveer ze op een mooi bordje. Lekker als lunchgerecht, of met wat sla (die vandaag ook in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank zit) als een lichte maaltijd. Dat smaakt echt naar Italië, en bovendien: je bent er weer in geslaagd om een courgette van een pond onopvallend in een maaltijd te verwerken!

dora-courgettepizza-3

Als je alles zelf moet betalen, ben je voor deze courgettepizza ongeveer twee euro kwijt. Als je de courgette gratis van je buurvrouw krijgt, dan is de pizza vijftig cent goedkoper.

LEES MEER:   Ook zo’n (nog) onbekende maar onverwacht smakelijke pizza: de prikkerpizza. Om met je vingers te eten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/de-prikkerpizza/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...