PIZZASLAKKENTAART

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Huh? Een taart met pizza-slakken? Wat moet ik me daarbij voorstellen? We maken vandaag een gerecht met opgerolde tortillawraps, en als je die doorsnijdt, dan lijkt de doorsnede wel een beetje op een slakkenhuis. Vandaar. Bovendien heeft dit gerecht een pizzasmaak. Dat zal zeker kinderen bevallen. En welk kind wil er nou geen pizza-slakken eten? Vet! (Er niet bij vertellen dat deze slakken vol met groente zitten, hoor!)

dora-pizzaslakkentaart-ingr

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • acht tortillawraps (doorsnede 20 centimeter)
  • 300 gram tomaten
  • 75 gram ijsbergsla
  • 150 gram rauwe ham
  • 150 gram pittige kaas
  • een teentje knoflook
  • tapenade of pesto, het liefst rood
  • gedroogde Italiaanse kruiden zoals tijm en oregano
  • peper uit de molen
  • olie

Bovendien heb je een bakvorm nodig, bijvoorbeeld een grote lasagnevorm.

Klaarzetten

Begin met het klaarmaken en klaarzetten van de vulling. Was de tomaten en snij ze in zo dun mogelijke plakken. Snij de ijsbergsla in reepjes en rasp de kaas. Zet de plakjes ham klaar. Vet de bakvorm in met wat olie. Kneus een knoflookteentje, en wrijf die door de olie in de vorm. Zo krijgt de olie een lichte knoflooksmaak, net genoeg.

dora-pizzaslakkentaart-1

Haal een wrap uit de verpakking en leg die op een vlakke ondergrond. Nu bouw je de ‘pizza’ laag voor laag op. Eerst smeer je met een mes een niet te dik laagje tapenade over de wrap. Maal daar wat verse peper boven en strooi er de gedroogde Italiaanse kruiden over. Dan komt een enkele laag dun gesneden rauwe ham, een laag slareepjes, drie of vier dunne tomatenplakjes en ten slotte wat geraspte kaas (niet teveel!). Zorg dat je uiteindelijk nog wat kaas overhoudt om over de taart te strooien. Stapel de vulling vooral niet te hoog. Let op: zout is niet nodig! Die zit al in de ham, de kaas en in de tapenade.

dora-pizzaslakkentaart-2

Pak de wrap aan één kant stevig vast en rol hem strak op, waarbij je ervoor zorgt dat de vulling er niet uitrolt. Snij de enigszins rafelige uiteinden eraf, en verdeel de rol nu in stukken van ongeveer drie centimeter breed. Je zult zien dat de vulling mooi in het ‘slakkenhuisje’ van deeg zit. Leg de deegrolletjes op hun kant in de ovenschaal. Herhaal de procedure met een volgende wrap. Ga net zolang door tot de hele schaal goed gevuld is, en er weinig tussenruimten meer zijn. Het ziet er nu al feestelijk uit, al die rolletjes op hun zij! Strooi het restje kaas er nog over, waarbij je ervoor zorgt dat de leuke slakkenhuisjes niet compleet onder de kaas verdwijnen.

Gebruind

Druppel er nog wat olie over, en zet de taart in een hete oven. Na ongeveer 25 minuten is de kaas bovenop gebruind, en is de kaas binnenin gesmolten. Je kunt de pizzaslakken nu serveren. Dat gaat heel gemakkelijk, want de individuele rolletjes plakken niet vreselijk aan elkaar. Je kunt de porties daardoor gemakkelijk doseren. Niemand hoeft tegen heug en meug te eten. Alsof dat gaat gebeuren, met deze smakelijke slakken! Nogmaals: per portie zit er bijna een ons groente in. Een bakje sla erbij, en je hebt een complete maaltijd.

dora-pizzaslakkentaart-3

VARIATIES:   Je kunt deze pizzaslakken ook vegetarisch maken, door de rauwe ham weg te laten. In plaats van de ham kun je de wrap dan bijvoorbeeld beleggen met dunne olijvenplakjes. In plaats van de duurdere rauwe ham, kun je ook de goedkoopste soort ham nemen. Duur is dit recept niet. Wie het zelf moet betalen, is niet meer dan vier euro kwijt voor deze pizzaslakkentaart.

LEES MEER:   Je kunt ook slabladeren vullen met van alles, en serveren als caloriearme wrap:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/sla-wraps-met-mexicaanse-vulling/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...