POMPOENRISOTTO (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag presenteren we een bijzonder recept met pompoen. In deze risotto verwerken we uiteindelijk een pond van de eetbare vrucht. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Ze zijn nog steeds (goedkoop) te koop, ze zitten nog steeds in de kratjes van de Nederlandse Voedselbanken, en heel veel mensen hebben er al een tijdje eentje in de vensterbank liggen, als herfstige versiering van de woonkamer, en vragen zich af: kan ik er nog wat mee? Tijd om een goede bestemming te vinden voor de pompoen. Je kunt de ronde vrucht bijvoorbeeld verwerken in een heerlijke pompoenrisotto. Een gerecht waar per portie bijna anderhalf ons groente in zit.

Voor vier tot zes royale porties heb je nodig:

  • 500 gram pompoen, bijvoorbeeld een hokkaido
  • 75 gram sjalotten of ui
  • één of twee knoflooktenen
  • 250 gram risottorijst
  • 100 gram geraspte kaas
  • een drupje tabasco, als je hebt
  • een theelepel komijnpoeder (djintan)
  • zout en peper
  • boter of margarine
  • olie om in te bakken

Zorg voor een ruime pan, bijvoorbeeld een grote hapjespan of een braadpan.

Ontzaden

Begin met het schillen, ontzaden en schoonmaken van de pompoen. Rasp het vruchtvlees op een grove rasp. Snij de ui fijn en hak de knoflook. Als je kaas aan een stuk hebt, rasp die dan. We gebruiken voor dit recept nu eens geen bouillon, zoals bij de klassieke risotto, maar heet water. Water heeft minder smaak, waardoor de smaak van de pompoen juist extra goed doorkomt.

Verwarm een goede scheut olie in een niet te hete pan. Bak daarin de fijngesneden ui, totdat hij glazig is. Dan komt de gehakte knoflook erbij. Laat de look niet langer dan een half minuutje meestoven, dan wordt ‘ie niet bruin en bitter. Voeg de rijst toe, en roer die een minuutje door de olie en de ui. Tenslotte komt de geraspte pompoen erbij. Roer alles goed door, en geef de pompoen een minuut of twee om mee te stoven.

Scheuten

Dan giet je er het hete water bij. Reken op ongeveer driekwart liter water, die je bij voorkeur met scheuten tegelijk toevoegt. Dan kun je op tijd stoppen met water erbij doen, zodat de risotto niet te waterig wordt. Voeg al wat zout, de tabasco en het lepeltje komijnpoeder toe. De risottorijst en de pompoen moeten ongeveer twintig tot 25 minuten koken. Dan is de rijst gaar, en de geraspte pompoen is een soort dikke oranje saus geworden. Als het vocht tegen het einde verregaand opgenomen is door rijst, zet het vuur dan wat lager. Blijf ook roeren, want de risotto mag niet meer gaan bakken.

Tegen het einde proef je hoeveel zout en peper er nog bij moeten. Bovendien gaan er een klontje boter en twee eetlepels van de geraspte kaas doorheen. Die maken de risotto nog romiger dan ‘ie al is. Als je nog ergens peterselie of andere groene kruiden hebt staan, dan kun je die eventueel toevoegen, maar het hoeft niet.

Serveer de risotto met wat kaassliertjes erover. Je zult zien dat de rijst mooi oranje geworden is door het oranje vruchtvlees van de pompoen. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat er een pond pompoen in dit gerecht zit. Over ‘verstopte’ groente gesproken. Met wat sla heb je een voedzame en smakelijke maaltijd die niet veel kost, zelfs als je alles zelf moet betalen. Als je slim inkoopt, dan ben je voor ongeveer drie euro klaar, voor vier tot zes porties.

Voedzamer

VARIATIES:   Je kunt de pompoenrisotto voedzamer maken door er noten aan toe te voegen. En met wat restjes kip van de vorige dag, of een paar plakjes fijngesneden ham heb je zelfs een risotto met vlees. Maar het hoeft niet.

LEES MEER:   Ons rijtje eetbare pompoenen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/ons-rijtje-eetbare-pompoenen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Linda schreef:

    Beste tante Dora,
    Ik had nogal veel pompoenrisotto over. De volgende dag heb ik er twee eitjes doorheen geklutst en het mengsel in een dunne laag op de bakplaat uitgespreid (bakpapier eronder) Vervolgens een klein halfuurtje op 200 graden gebakken in de oven totdat de bovenkant mooi bruin was en de randjes lekker knapperig. Heerlijk!