POMPOENSCHOTEL UIT DE OVEN

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag schuiven we een voedzame pompoenschotel in de oven, waarin alle smaken van de herfst vertegenwoordigd zijn. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Ja, het is nog steeds pompoenseizoen. In de tuinen van het moestuinproject Mooieweg in Arnhem raken de ronde hokkaido-pompoenen een beetje op. Maar de flessenpompoenen staan op de akkers te rijpen, en worden binnenkort aan de Arnhemse Voedselbank geleverd. En in de winkels en op de weekmarkten zijn alle pompoensoorten nog steeds voor weinig geld te verkrijgen. Tijd voor een recept, lijkt ons zo.

Voor vier porties pompoenschotel heb je nodig:

  • 500 gram pompoen
  • 200 gram aardappelen
  • 75 gram worst, wij gebruikten een goedkope droge worst
  • 75 gram geraspte kaas
  • tijm, nootmuskaat, peper en zout
  • olie

Je hebt een ovenschaal nodig, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

Brokken

Schil de aardappelen en snij ze in niet te grote brokken. Schil de pompoen en verdeel die eveneens in bijtklare brokjes. Snij de worst in iets kleinere blokjes. Wij gebruikten een goedkope droge worst, maar je kunt ook rookworst gebruiken, of andere brokjes gegaard vlees. Worst heeft wel de voorkeur, vanwege de herfstige smaak.

Zet de aardappel- en de pompoenblokjes op met water dat je aan de kook brengt. Voeg wat zout toe en kook de aardappelen en de pompoen beetgaar. Dat gaat redelijk snel, zeker wat de pompoen betreft. Waarschijnlijk heb je aan vijf minuutjes genoeg. Giet de groente af.

Kruidenolie

Terwijl de groente kookt, kun je alvast de kruidenolie klaarmaken. Doe in een ruime schaal een flinke scheut olie, en voeg daar de tijm, de nootmuskaat en peper en zout bij. Als je andere herfstachtige kruiden in je kruidenrek hebt staan, laat je dan vooral niet tegenhouden. Overdrijf niet, maar de enigszins neutrale smaak van de pompoen mag best een beetje een kruidenboost krijgen.

Schep het beetgare pompoen- en aardappelmengsel door de olie, zodat de groente helemaal bedekt is door de kruiderij. Voeg daarna de worststukjes toe en roer andermaal om. Schep het mengsel in de ovenschaal, en verdeel de massa regelmatig over de bodem. Zorg dat de laag groente niet te dik is. Dan strooi je de geraspte kaas erover. De schotel gaat nu dertig minuten in een niet te hete oven.

Gebruind

De pompoenschotel is klaar, als de kaas gesmolten is en een beetje gebruind. De pompoen en de aardappel zijn nu ook goed gaar, en doortrokken van de kruiden. Opdienen en eten maar! Als je een pompoen ergens gratis op de kop kan tikken, dan is deze complete maaltijd natuurlijk heel goedkoop. Maar zelfs als je alles zelf moet kopen, ben je voor vier porties waarschijnlijk niet meer dan twee euro kwijt, als je slim inkoopt.

VARIATIES:   Natuurlijk kun je het vlees weglaten, en vervangen door tofu, noten of iets anders dat geen vlees is, maar wel veel eiwitten bevat.

LEES MEER:   Ons rijtje eetbare pompoenen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/ons-rijtje-eetbare-pompoenen/

 

Dit vind je misschien ook leuk...