RELATIEF SNELLE WORTELTAART (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Zoals volgend recept met wat ei, kaas en een paar winterwortelen. 

Het ‘snelle’ van deze worteltaart ligt ‘m vooral in het gebruik van kant-en-klare deeglapjes voor hartige taart. Zo’n diepvriespakje met tien plakjes deeg is voor ongeveer € 1,25 te koop bij de meeste supermarkten, waarvan je twee taarten kunt maken. Voor een hartige worteltaart voor vier royale porties heb je het volgende nodig:

Winterwortels

  • vijf velletjes deeg voor hartige taart
  • 300 gram winterwortelen
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • een beker crème fraîche van 200 gram
  • 3 middenmaat eieren
  • 75 gram pittige, geraspte kaas
  • 1 afgestreken theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1 afgestreken eetlepel gedroogde tijm
  • peper en zout naar smaak
  • olie om in te bakken

Haal de deeglapjes uit het vriesvak en laat ze in ongeveer 10 minuten ontdooien. Meng een egale saus van de eieren, de crème fraîche, de koriander en wat zout en peper. Die is alvast klaar. Schil en rasp de winterwortelen en snipper de ui fijn. Pers het teentje knoflook uit en doe het op een schoteltje, samen met de gedroogde tijm.

Zet een koekenpan of wokpan op een matig vuur en verhit er de olie in. Stoof de geraspte wortelen en de gesnipperde ui in ongeveer 5 minuten beetgaar. Voeg tegen het einde de knoflook en de tijm toe. Je kunt de groente nu kruiden met zout en peper, maar doe het spaarzaam. Je hebt de saus immer ook al gekruid, en de kaas kan eveneens zoutig zijn. Neem de pan van het vuur en laat de groente enigszins afkoelen.

Vet een ovenvaste schaal in met olie, bijvoorbeeld een lasagneschaal van ongeveer 18 x 25 centimeter. Bekleed de vorm met de lapjes deeg. Snijd de lapjes desnoods bij om alles goed te laten passen. Meng de saus, de geraspte kaas en de afgekoelde wortelen met ui door elkaar en schep ze in de taartvorm.

Verwarm de oven voor op een tamelijk hoge stand. Zet de taart in de oven en bak ‘m in ongeveer 35 minuten. Let tegen het einde op dat het deeg niet verbrandt. Bruin is goed, verkoold is slecht. Laat na het bakken de taart een heel klein beetje afkoelen en snijd er vier porties van. Met sla erbij heb je een complete maaltijd. Het vlees mis je niet. Door de kaas, de crème fraîche en de eieren krijg je meer dan voldoende eiwitten en vitaminen binnen. En dat voor ongeveer 50 cent per portie. Of nog minder, als je de wortelen en de ui van de Voedselbank hebt gekregen.

Dora worteltaart 2

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...