RISOTTO MET GARNALEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

risotto koken

Alleen het woord ‘risotto’ klinkt al ingewikkeld. En dat terwijl risotto heel gemakkelijk te maken is, met heel veel verschillende ingrediënten. Het resultaat is eigenlijk altijd  smakelijk en gezond, zelfs als je met simpele producten werkt. En de benodigde speciale rijst is tegenwoordig in elke supermarkt te krijgen, met een duidelijke kookinstructie op het pak.

Deze week maken we een risotto met roze garnalen. Voor vier porties heb je nodig:

 • 250 gram risottorijst
 • 125 gram roze garnalen
 • twee tomaten, ongeveer 200 gram
 • een ui
 • een teentje knoflook
 • 400 milliliter (vis)bouillon, of 400 milliliter kokend water en ruim een half (vis) bouillonblokje
 • een theelepel sambal of een snuifje chilipoeder (is echt lekkerder)
 • peper, zout en een theelepel paprikapoeder
 • een afgestreken eetlepel boter
 • een scheutje wijn, als je hebt
 • gemalen kaas, ongeveer 75 gram
 • (olijf)olie om in te bakken

Zet zo veel mogelijk van tevoren klaar. Weeg de rijst, was de tomaat en snij die in blokjes, snij de ui klein en hak de knoflook. Als je diepvriesgarnalen gebruikt (die zijn het goedkoopst), laat je die alvast ontdooien. Giet een redelijke laag (olijf)olie in een niet al te wijde pan, die op een niet te hoog vuur staat. Doe er de fijngesneden uien in, en laat ze zacht en glazig stoven.

Als de uien zacht zijn komt de knoflook erbij, na enige tellen gevolgd door de rijst. Goed omroeren, zodat de rijst bedekt wordt met de olie. Laat het maar even stoven, twee minuten ongeveer. Dan komt een scheut (witte) wijn, die je even flink moet laten opbruisen. Ten slotte de tomaten, die een paar minuutjes moeten meebakken, tot ze zacht worden en uit elkaar beginnen te vallen.

Dan komt de bouillon erbij, of het hete water met een half bouillonblokje. Visbouillon past het beste bij dit gerecht, maar als je groentebouillon gebruikt, kun je er een vissige smaak aan geven door er (bijvoorbeeld Thaise) vissaus aan toe te voegen. Laat alles nu ongeveer 25 minuten gaar bubbelen op een laag vuurtje. Als de risotto dreigt droog te koken, doe je er simpelweg nog wat water of bouillon bij. Als hij aan het einde te vochtig blijft, zet je het vuur gewoon wat hoger, zodat het water verdampt.

Voeg ondertussen de sambal of de chili toe, en de paprikapoeder. Tien minuten voor het einde gaan de garnalen erin om door te warmen. De laatste vijf minuten voordat de risotto klaar is, doe je er de eetlepel boter en een eetlepel gemalen (Parmezaanse) kaas bij. De risotto is klaar, als de rijstkorreltjes gaar maar nog een beetje stevig zijn, en bijeengehouden worden door een crème-achtige saus. Opdienen met sla of een lekkere groente (zoals verse sperzieboontjes). Je kunt er Parmezaanse kaas overheen strooien, maar dat hoeft niet. Puristen vinden dat je helemaal geen kaas over visgerechten mag strooien. Ach, als het maar lekker is, zullen we maar zeggen.Dora risotto met sperziebonen klein

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...