RODE KOOLSALADE & peer met FRIETJES      LEUK ETEN VOOR WEINIG

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit vond men kortgeleden in het pakket van de voedselbank:  diepvries vlees en diepvries frites, 200 gram vis, eieren, peren, rode kool in pot, een blikje ijskoffie, bakmix in vele vormen, pak soep, pasta, snoep, hagelslag, vla en yoghurt,  pak cool best, vloeibare olie/boter, kruidnoten en/of chips en pindakaas.

hagelslag versieren

Met de hagelslag kan je de vla mooi versieren, met de olie kan je van alles aanstaande week bakken en het pak soep kan je met een restje groente en wat pasta omtoveren tot een mooie maaltijdsoep. De rode kool kan je gebruiken als groente voor een maaltijd, maar is ook erg geschikt om er een salade van te maken. Dat gaat trouwens ook goed met verse rode kool, die je daarvoor in kleine reepjes moet snijden. Met een kwart van een kleine rode kool heb je al een reuze berg sla voor vier personen.Rode Kool

Rode kool salade

  • 1 potje rodekool ( of een kwart verse rode kool)
  • 2 peren
  • 1 rode ui
  • 3 el olie
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl honing of suiker
  • ½ glaasje sinaasappelsap
  • Peper en zout
  • klein handje noten
  • klein beetje verse groene kruiden als peterselieblad of koriander ( als je dat hebt)

Haal de rode kool uit het potje en laat het in een zeef uitdruppen. Sommigen spoelen de rode kool zelfs , maar dat zou ik niet doen.

Pel de ui en snij deze in halve ringentjes, meng dit met de rode kool.

Giet wat sinaasappelsap en wat zout over de rode kool en ui en laat alles op ene koele plek ene kwartier intrekken. Voeg de olijfolie, de mosterd en de honing/suiker erbij en meng het even door elkaar. Naar smaak wat peper er over strooien.

handpeer

Snij de peren na deze geschild te hebben en het klokhuis eruit is gesneden in partjes. Verdeel deze over de salade. Strooi er eventueel wat groen kruidenblad over.platte peterselieblad

Rooster de grof gehakte nootjes (hazelnoten, cashew, amandel, pinda of zonnebloempitten) licht aan en strooi ook over de salade.

  • Eventueel zachte geitenkaas of feta of blauwe kaas toevoegen. Een klein stukje van 50 gram is al voldoende om er iets bijzonders van te maken. Verkruimel dan tot slot de kaas over de rode koolsalade.rode kool salade blauwe kaas
  • In plaats van kaas kan men ook een paar eieren hard koken en bij de rode koolsalade geven.gekookte eieren

Knapperig gebakken frietjessmaken er erg lekker bij en je hebt gelijk een volwaardige maaltijd. De meeste willen er fritessaus of mayonaise bij.

Op Dora Besparen staan vele andere tips voor het voedselbank-pakket. Als je een keer tempeh in het pakket vindt en je niet weet daar iets mee te koken: http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/tempeh-toch-lekker-vegetarisch-hollands/

TEMPEH

TEMPEH

of

Iets anders met die pot pindakaas: http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/mieschotel-met-pikante-pindasaus-vegetarisch/Dora mie met pindakaas 2

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...