ROYALE RODE PAPRIKASOEP (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een royaal gevulde oranjerode paprikasoep. Omdat het zo lekker, zo gezond en zo goedkoop is. Dit vullende soepje is nog gemakkelijk te maken ook. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

In het pakket van de Voedselbank zitten regelmatig eenvoudige ingrediënten als paprika’s, uien en winterwortelen. Daar kun je best wat lekkers van maken. Let op: vandaag maken we een royale rode paprikasoep! Waarom ‘royaal’? Reken maar uit: de vier personen die van deze pan soep kunnen eten, krijgen elk meer dan twee ons groente binnen. Zo’n beetje de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Gezond, lekker, en goedkoop. Waar wacht je nog op? Zet meteen de pan op het vuur!

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee rode paprika’s, samen 400 gram
  • 100 gram ui of sjalot
  • twee niet te grote winterwortels, samen 250 gram
  • twee tomaten, samen 150 gram
  • twee tenen knoflook
  • een liter groentebouillon, of een liter water en twee bouillonblokjes
  • twee theelepels paprikapoeder
  • een paar druppeltjes tabasco
  • een mespuntje suiker
  • zout en peper
  • olie om in te stoven
  • voor de garnering: crème fraîche en fijngehakte, verse kruiden

Je hebt bovendien een pureerstaaf of een blender nodig.

Blenden

Begin met het schoonmaken en snijden van de groenten. Verdeel de paprika, de wortel, de ui en de tomaten in niet te kleine blokjes. Je gaat de soep aan het eind toch blenden. Hak de knoflook fijn. Zorg dat de bouillon of het water voor de bouillonblokjes heet is. Zet dan een ruime pan op een niet te hoog vuur, en doe er een flinke scheut olie in.

Als de olie heet is, doe je er de paprika, de wortel en de ui in. Roer regelmatig om, en stoof de groenten in tien minuten min of meer gaar. De ui begint tegen die tijd hier en daar bruine randjes te krijgen (en dus meer smaak). Dan roer je de knoflook erdoor, die je een half minuutje laat meebakken. Ten slotte voeg je de tomatenstukjes toe. Laat alle groenten nu een minuutje of vijf samen verder stoven. Ten slotte voeg je de bouillon toe.

Terwijl het soepje weer aan de kook komt, voeg je het paprikapoeder, de mespunt suiker en de druppeltjes tabasco toe. Wees voorzichtig met de pepersaus, maar het mag best een beetje pittig zijn. Als de soep kookt, zet je het vuur lager, en laat alles nog een kleine tien minuten zacht doorkoken.

Vlokjes

Haal de pan van het vuur en zet de pureerstaaf in de soep. Hij moet glad zijn, maar er mogen hier en daar best vlokjes groente zichtbaar blijven. Je krijgt uiteindelijk een lichtgebonden soep met een bite. Zet de pan weer terug op een laag vuurtje, en breng alles nog een keer heel even aan de kook. Proef of er nog zout en peper bij moet, en voeg dat nu toe.

Serveer de oranjerode paprikasoep in een diep bord of een ruime soepkom. Om het soepje extra lekker te maken, kun je er in het midden een lepeltje crème fraîche in laten zakken, en er wat verse groene kruiden over strooien. Zoals gezegd: ruim twee ons groente per portie, en dat voor weinig geld, zelfs als je alles zelf moet betalen. Voor een dergelijke pan paprikasoep ben je niet veel meer dan twee euro kwijt. Met een snee bruinbrood erbij heb je een complete maaltijd.

VARIATIES:   Je kunt eventueel vlees toevoegen, in de vorm van soepballetjes, of reepjes van de vleeswaar die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit. Je kunt er ook kaas overheen strooien, maar dat overdekt misschien de pure smaak van de bijna één kilo groente die in deze soep zit. Aan jou de keuze.

LEES MEER:   Je kunt van paprika ook een salsa maken. Lekker fris op een warme zomeravond:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/salsa-van-paprika-vegetarisch/

You may also like...

1 reactie

  1. Marie schreef:

    Net als lunch gemaakt. Mmmmmmmm heerlijk! Wij garneerden hem met verse basilicum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *