SALADE MET MOZZARELLA EN CHERRYTOMAATJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

cherrytomaatjes

Eerder maakte  Tante Dora een salade van peer en blauwschimmelkaas. Recent zitten er immers veel peren in het pakket van de Voedselbank. Hier een recept met een ander, steeds terugkerend ingrediënt: cherrytomaatjes. Met wat mozzarella tover je in een handomdraai een lekkere en voedzame salade voor vier personen.

Voor vier royale porties heb je nodig:

  • 250 gram cherry-  of snoeptomaatjes
  • 250 gram (twee bolletjes) mozzarella

mozzarella

  • 60 gram rode ui, ui of prei
  • 70 gram sla of rucola
  • een klein teentje knoflook
  • zoveel verse kruiden als je kunt krijgen, van salie en peterselie tot rozemarijn en tijm; of de gedroogde variant ervan, bijvoorbeeld Italiaanse kruiden
  • als je hebt: pijnboompitjes

pijnboompitten

  • azijn, bijvoorbeeld balsamico of witte wijnazijn
  • een mespuntje suiker
  • zout en peper
  • olijfolie

Was de tomaatjes en halveer ze. Snij de (rode) ui of de prei in reepjes, was en droog de rucola of andere sla, en pers het teentje knoflook. Was en snij de kruiden. Snij de mozzarella in plakjes. Als je nog pijnboompitjes in je voorraadkast hebt staan, dan rooster je die in een pan.

Beleg een grote schaal met een laagje sla. Rucola is wel zo lekker, maar ook andere sla is goed bruikbaar. Beleg de sla gelijkmatig met de plakjes mozzarella. Maak een wokpan redelijk heet (niet té!) en giet er wat olie in. Als de olie heet is, doe je er de ui of de prei in. Als die enigszins zacht is, doe je de gehalveerde tomaatjes erbij. Laat maar lekker bakken. Dan komen de verse kruiden aan de beurt, en ten slotte de knoflook. Als de knoflook in de pan gedaan is, bak je alles nog een half minuutje door.

Dan blus je af met ten minste twee eetlepels azijn. Zet het vuur laag. Een mespuntje suiker en zout en peper brengen het sausje op smaak. Als je het hebt, is een theelepeltje pesto er ook wel lekker in. Laat alles een minuutje doorwarmen en zet dan het vuur uit. Laat de tomaatjes en de ui een minuut of vier afkoelen. Schep de groente en de saus daarna over de schotel met sla en mozzarella. Laat geen drupje saus verloren gaan! Strooi er tot slot de geroosterde pijnboompitjes overheen.

Dora salade cherrytomaatjes klein

Alles bij elkaar is deze salade een heus smaakbommetje. Met wat (stok)brood erbij heb je een prima voorgerecht, dat bijzonder smaakt, vol vitamientjes zit, en niet duur is. Zelfs als je de tomaatjes en de andere ingrediënten niet van de Voedselbank krijgt, is deze slaschotel voor vier met gemak voor minder dan twee euro te maken.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...