SALADE VAN CHINESE KOOL MET AZIATISCHE DRESSING (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In de kratjes van de Arnhemse Voedselbank zaten laatst weer struiken Chinese kool, want bij Stadslandbouw Arnhem hebben ze die net geoogst. Wat doe je met zo’n bijzondere groente, behalve in water koken en opdienen met piepers en een braadworstje? Waarom maak je er geen lekkere salade van, met een dressing van Aziatische smaakmakers? Je kunt de salade het beste enigszins warm eten, en hij smaakt heerlijk bij kip met rijst, bijvoorbeeld. Deze Chinese koolsalade is snel gemaakt, erg gezond, en best goedkoop, zelfs als je alles zelf moet betalen.

dora-chinese-kool-1

Voor vier porties heb je nodig:

 • een Chinese kool, ongeveer 500 gram
 • een klein teentje knoflook

Voor de dressing:

 • een eetlepel azijn, bijvoorbeeld witte wijnazijn
 • twee eetlepels neutrale olie, zoals zonnebloemolie
 • twee theelepels sesamolie
 • een eetlepel ketjap manis (zoet)
 • een theelepel sambal (of twee, als je durft)
 • een afgestreken theelepel suiker
 • een snuf zout
 • neutrale olie om mee te roerbakken
 • als je hebt: sesamzaadjes voor de garnering

Maak eerst de dressing. Doe alle ingrediënten (behalve de kool en de knoflook) bij elkaar in een schaaltje en kluts ze met een vork of met een klopper tot een bruin sausje. Proef of je het zo goed genoeg vindt, en voeg anders toe wat je nog mist. Zet de dressing even opzij en laat de smaken goed met elkaar kennismaken.

zuurkool van spitskool

Nu snij je de Chinese kool in dunne (!) reepjes. Snij zo ver mogelijk door, maar snij niet te ver, anders krijg je louter reepjes stronk. Alles kan, maar dan wordt de groente niet gelijkmatig gaar. Als je de kool gewassen hebt, zorg er dan voor dat de groente enigszins droog is. Knijp het teentje knoflook door de knoflookpers, of hak ‘m fijn. Zet de wok, wokpan of hoge hapjespan op een niet te hoog vuur, en giet er een scheut olie in.

Koolreepjes

Als de olie heet is, gaan de koolreepjes in de pan. Roerbak ze ongeveer drie minuten, tot de kool bijna zacht en gaar is. Echt rauwe Chinese kool is niet lekker, en ligt meestal wat zwaar op de maag. Het laatste halve minuutje bak je de knoflook mee. Kluts de dressing nog een keer goed door elkaar. Neem de pan van het vuur en doe de koolreepjes in een schaal. Giet de dressing over de warme groente. Schep alles om, tot de koolreepjes goed bedekt zijn met de saus.

dora-chinese-kool-2

Het is lekker om deze salade lauwwarm te eten. Het afkoelen gaat snel, hooguit in een minuutje of twee. Dan is de temperatuur ideaal. Als je de sla helemaal koud wilt eten, dan duurt het afkoelen ongeveer tien minuten. De dressing is dan wel super in de groente gedrongen. Strooi vlak voor het opdienen een theelepeltje sesamzaadjes over het gerecht. Dat zorgt voor extra eiwitten en vitaminen, en het staat leuk. Amandelschaafsel of fijngehakte walnoten kunnen ook.

Zelfs als je de Chinese kool zelf moet kopen, is dit een goedkoop gerecht. Wie op de aanbiedingen let, is per portie niet meer dan 25 of 30 cent kwijt.

LEES MEER:   Als je wat koolstronk overhoudt, kun je die een dag later mooi verwerken tot een smakelijke stronkensoep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/kliekjes-een-lekker-gerecht/stronkensoep/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...