SALADE VAN GEROOSTERDE PAPRIKA (VEGETARISCH)

 UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dit is een van de eerste voedselbankrecepten, die Dora Besparen al in 2014 schreef. Over stoplichtpaprika´s.

paprika roodNatuurlijk kun je van de stoplichtenpaprika’s in jouw voedselpakket een Aziatische of Italiaanse roerbakschotel maken met spaghetti of rijst. Ook heel lekker. Maar met een klein beetje meer geduld heb je een erg sjieke, voedzame salade die echt niks kost. Een salade van geroosterde paprika bijvoorbeeld, als antipasta (klinkt al sjiek, toch: ‘antipasta’?). Het roosteren doe je op een open gasvlam, of eventueel op de barbecue. Voor twee royale porties salade heb je nodig:

  • twee paprika’s, het liefst in twee verschillende kleuren, bijvoorbeeld rood en geel

Voor de honing-mosterd vinaigrette:

  • een flinke theelepel honing
  • een flinke theelepel pittige mosterd
  • een eetlepel witte wijnazijn
  • drie eetlepels olie
  • zout en peper naar smaak

Voor de garnering:

  • geroosterde pijnboompitjes, en verse, in reepjes gesneden kruiden zoals basilicum, bieslook en marjolein

Paprika’s roosteren gaat niet van hopla! Daar moet je even tijd voor nemen. Echt een gerecht voor een rustige zaterdag- of zondagmiddag. Snij eerst de steeltjes eraf, die zitten maar in de weg. Was de paprika’s. Voor de bereiding in de keuken ontsteek je een gaspit, en zet het vuur niet al te hoog.

Pak de eerste paprika op met een metalen keukentang en houd hem simpelweg boven het vuur. Als je over een hulpstuk beschikt waarmee je kleine pannen op het vuur kunt zetten, kun je de paprika op dat rekje laten rusten, zonder hem vast te hoeven houden.Dora paprikasalade

Je zult merken dat het zaakje al snel begint te sissen, te roken en te vonken. Het is inderdaad heel handig als je even de afzuigkap aanzet of een raam openzet. Draai de paprika regelmatig om met de tang, zodat de vrucht van alle kanten goed in het vuur hangt. Je kunt dit natuurlijk ook op een redelijk hete barbecue doen. Draai dan ook regelmatig om.

Na een aantal minuten roosteren begint de buitenkant aardig zwart te worden. Geen paniek: dat is de bedoeling! Het velletje aan de buitenkant blakert. Het vruchtvlees onder het velletje stooft langzaam gaar in zijn eigen vocht, en krijgt een heerlijk roostersmaakje. De paprika is klaar, als er overal grote zwartverkoolde plekken op zitten, ook aan de boven- en de onderkant.

Haal de paprika van het vuur en wikkel hem in plastic keukenfolie (pas op: heet!), of sluit hem op in een boterhamzakje. Zo kunnen de hete dampen ervoor zorgen dat de huid nog losser komt te zitten. Herhaal de procedure voor de tweede paprika.

Laat de paprika’s in het plastic langzaam afkoelen. Dat kan rustig een uur duren, want de warmte wordt binnenin de vruchten goed vastgehouden. En dan komt het gepriegel! Haal de paprika uit het plastic en pel de geblakerde huid weg. Dat vergt wel enig geduld. Hoe zwarter de buitenkant, hoe gemakkelijker het gaat. Gebruik eventueel een klein mesje en keukenpapier om de zwarte schilfertjes weg te krabben en weg te vegen.

Niet onder de kraan afspoelen! Op een gegeven moment lijkt afspoelen een lokkend alternatief voor al dat priegelen. Maar met het water spoel je ook de unieke roostersmaak weg, die al die tijd geduldig in het vruchtvlees getrokken is. Volhouden, uiteindelijk wordt de paprika echt helemaal schoon.

Verwijder het kroontje, de zaden en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees overlangs in kloeke repen en doe ze in een mengschaal. Maak een vinaigrette door alle ingrediënten stevig door elkaar te kloppen en giet die over de paprika. Omscheppen en een kwartiertje laten marineren.

Snijd de verse kruiden in reepjes en verdeel die over de salade. Schep om. Op het allerlaatst strooi je er nog geroosterde pijnboompitjes over. Doe alles over op een mooie schaal en eet er eventueel (stok)brood bij. Echt een antipasta: een rijke en verrassende salade die de Italiaan eet voordat hij aan de pasta begint. Maar het is ook een lekker slaatje ‘voor erbij’, hoor.

paprika antipasta

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Petra schreef:

    Niet te heet in het plastic zakje stoppen. Dan smelt het zakje. Dat is mij overkomen.