SALADE VAN PEER EN BLAUWE KAAS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

blauwe kaas roquefort

Er zitten regelmatig peren in het pakket van de Voedselbank in Arnhem. En af en toe ook wel eens een kaasje dat anders is dan anders, zoals blauwe schimmelkaas of camembert. Zelfs als je alles zelf moet kopen is zo’n salade van peer met blauwe schimmelkaas eigenlijk spotgoedkoop. Een smakelijk en schijnbaar chique voorgerecht of bijgerecht, voor weinig geld, en met weinig moeite bereid.

Voor vier porties heb je nodig:

  • ongeveer 100 gram groene sla, bijvoorbeeld ijsbergsla of botersla
  • twee stevige peren, bijvoorbeeld conference
  • 125 gram blauwe schimmelkaas (of een andere bijzondere kaas, zoals camembert of brie)
  • een flinke eetlepel gedopte noten, bijvoorbeeld walnoten

Voor de vinaigrette:

  • een theelepel mosterd
  • een theelepel honing
  • twee eetlepels azijn, bijvoorbeeld witte wijnazijn
  • vier eetlepels (olijf)olie
  • enige drupjes notenolie of sesamolie
  • peper en zout

Maak eerst de vinaigrette. Voeg de mosterd, de honing, de azijn, de olijfolie en de noten- of sesamolie bij elkaar. Kruid alles af met peper en zout. Kluts alle ingrediënten door elkaar met een vork of een garde. De vinaigrette moet een beetje dik en lobbig worden. De paar drupjes noten- of sesamolie geven de saus een notige smaak, die erg goed past bij dit gerecht.

Was de sla eventueel, en snij de bladen in hapklare stukken. Sla de sla droog in een schone theedoek, of draai hem droog in een slacentrifuge. Beleg een mooie schaal met een niet te dik bedje van groene sla. Schil de peren en haal het klokhuis eruit. Snij de peren in dunne partjes. Verdeel de partjes over de groene sla.

Snij de blauwe schimmelkaas in niet al te grote stukken. Als je de kaas niet gekregen hebt van de Voedselbank, dan is zelf kopen niet zo’n financiële ramp. Je kunt dure Franse kaas nemen, maar evengoed de goedkope variant uit de voordeelsupermarkt. Strooi de brokjes kaas over de sla en de peer. Snij de walnoten klein en kruimel die ook over de slaschotel.

Klop de vinaigrette nog eens stevig door en spetter de saus gelijkmatig over de salade. Laat het een minuutje intrekken, en serveer het gerecht met een paar stukjes stokbrood (of een bruine boterham!).Dora salade peer schimmelkaas klein

Kijk aan: een extra speciaal, lekker, niet duur en gezond voorgerecht, dat heel weinig kost, ook als je alles zelf moet betalen. Een hoeveelheid voor vier personen kost, als je slim inkoopt, nauwelijks meer dan € 1,75, iets meer dan veertig cent per portie.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...