SALSA VAN PAPRIKA (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Paprika’s zijn vrijwel het hele jaar te koop, en ze zitten ook weleens in het pakket van de Voedselbank: stoplichtpaprika’s. Drie verschillend gekleurde paprika’s in een lange plastic zak, rood, groen en geel, vaak met een niet perfect kleurtje en perfecte vorm, die soms voor minder dan een euro te koop worden aangeboden. Prima groente, vol smaak en vitaminen. Niet lang aarzelen, maar kopen! Toch blijf je weleens met de vraag zitten: wat moet ik met die andere twee paprika’s, als ik de eerste gebruikt heb? De hele week paprika eten?

dora-salsa-paprika-1

Om je een beetje te helpen, geven we je vandaag een recept met paprika, dat weer eens anders is dan normaal. Dan eet je paprika, maar met een wat bijzondere touch. Heel gemakkelijk te maken, zonder vlees, en met heel veel smaak en kleur: salsa van paprika.

Voor vier porties van deze salsa heb je nodig:

 • twee paprika’s, samen ongeveer 500 gram
 • sjalot of ui, 50 gram
 • een teentje knoflook
 • een theelepeltje gemalen komijn (djintan)
 • een paar drupjes tabasco, als je hebt
 • peper en zout
 • een eetlepel witte wijnazijn, of citroen en/of limoensap
 • een eetlepel olie

De standaard salsa heeft tomaten als basis. Dit recept gebruikt paprika’s. Als je ze in twee verschillende kleuren hebt, dan maakt het de salsa alleen maar fleuriger. Je begint met het in zo klein mogelijke stukjes snijden van de ui en de paprika. Doe het snijden met de hand, dan houd je in ieder geval een lekkere bite. Pers er een teentje knoflook over uit, en roer alles goed door.

paprika rood

Maak in een apart kommetje de vinaigrette. Roer de komijn, de tabasco, zout en peper, azijn of citroensap, en de olie samen tot een smeuïg sausje. Giet dat over de groente, en meng alles grondig door elkaar. Als je wilt, kun je er eventueel verse kruiden aan toevoegen, zoals peterselie en bieslook. Zeker als het zomer is en de kruiden staan te blozen in je tuin, moet je dat vooral doen.

dora-salsa-paprika-2

Maar ook zonder verse kruiden is deze salsa nu lekker fris en kruidig. Het is een smakelijke bijlage bij een plak bakbloedworst en piepertjes, maar de salsa is ook lekker bij een bordje pasta, als sla-voor-erbij. Als je alles zelf moet kopen, en als je een beetje let op de aanbiedingen, dan ben je voor minder dan een euro klaar, voor vier porties.

LEES MEER:   Nog meer Mexicaanse paprikarecepten:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mexicaanse-kikkererwten-met-paprika-vegetarisch/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

3 reacties

 1. Catootje schreef:

  Wat een leuke blog! Ik heb het zojuist ontdekt.
  De gerechten zien er heerlijk uit, dus waarschijnlijk zal ik ze een keer gebruiken op de blog.