SCHNITZEL MET CHIPSPANEER

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

chips gewone aardappel

In het pakket van de Arnhemse Voedselbank zijn zakken chips een regelmatig terugkerende snack. Lekker voor de kinderen, dan hebben die ook eens wat, wordt er aan toegevoegd. Maar met chips kun je ook heerlijk schnitzels paneren, lekker knapperig en stevig gekruid. Zo hebben de volwassenen er ook iets aan (knipoog!).

Voor vier, met paprikachips gepaneerde schnitzels heb je nodig:

  • vier varkensfiletlapjes, samen ongeveer 400 gram
  • een familiezak paprikachips, 250 gram
  • drie à vier eieren
  • boter en olie om in te bakken

Ten eerste: hoe maak je thuis zelf een lekkere schnitzel? Door effe flink op een varkensfiletlapje te meppen! Bij de goedkope supermarktslager kun je heel voordelige mooie lapjes varkensfilet kopen. Ze zijn mooi ovaal van vorm, en het vlees is compact. De lapjes zijn alleen een beetje dik.varkensfiletlap

Leg een varkensfiletlapje op een redelijk grote snijplank en tik er niet al te hard op, bijvoorbeeld met een speciale vleeshamer, of met een deegroller.vleeshamer Je moet het vlees niet tot moes slaan, maar na enig gericht hameren zul je merken dat het vlees dunner en, als het goed is, ook malser wordt. Zo, dit zijn de rauwe schnitzels.

Nu maak je het paneermeel. Het goede nieuws is: ook hier mag je weer lekker stampen! Doe de chips in een hoge mengbeker en bewerk ze met een stevige stamper. Of doe ze in een blender, of zet er de mixstaaf op. Het hoeft geen poeder te worden. Kruimeltjes geven een beter eindresultaat.Dora schnitzel chipspaneer 1 klein

Het vlees hoeft niet gekruid te worden met zout of peper. Alle smaak zit in de paprikachips, daar hoeft niets bij. De keus voor paprikachips heeft twee redenen: het smaakt exotischer en pittiger dan gewone chips, en de paprika geeft de paneerlaag een mooie rode kleur.

Doe de chipskruimels in een diep bord. Breek de eieren in een ander diep bord, en kluts ze met een klein scheutje water tot een egale massa. Verhit een mengsel van boter en olie in een grote koekenpan. Zet het vuur niet al te hoog. Het vlees moet bakken, maar mag niet verbranden.

Als het vet heet is, neem je de eerste schnitzel en wentelt hem door het geklutste ei. Dit is de lijm voor de chipspaneer. Leg beide kanten vervolgens in de kruimels en druk enigszins aan. Schud het teveel eraf. Wentel de schnitzel nogmaals door het ei, en haal ‘m nog een keer door de kruimels. Leg het vlees meteen in het hete vet, en begin met schnitzel nummer twee. Enzovoort.

Dora schnitzel chipspaneer 2 klein

Je kunt de schnitzel het beste meteen na het paneren in de pan leggen. Dan breekt de korst nergens af. Keer het vlees na een aantal minuten om en bak ook de andere kant. Al met al moet elke schnitzel vijf tot tien minuten bakken. Dan is de korst stevig en knapperig, en het vlees heerlijk mals en gaar.

Dora schnitzel chipspaneer 3 klein

Serveer met aardappelen en groente, of met frietjes en wat sla. Wat jij lekker vindt. Je zult merken dat de smaak van de chips niet overheersend is, maar wel duidelijk aanwezig. En het zijn chips, hè? Zeg dat er maar gewoon bij, als je deze super-lekkere, zelfgemaakte schnitzels aan je kinderen opdient. Nog een argument om het lekker te vinden.

 

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Haantje79 schreef:

    Voordat je de schnitzel door het ei haalt moet (of mag) je hem eerst door de bloem halen. Dan blijft het ei beter plakken en daarna door de paneer. Vervolgens frituur ik ze in een paar cm hete olie, dan smaken ze net zoals je ze in Duitsland op je bord krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *