SLANKE ZURE HARING SALSA

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag verwerken we zure haringen tot een pittige, slanke salsa. Lekker op brood, of als onderdeel van een slaschotel. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Vandaag zit er weer vis in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Vis is een prima alternatief voor vlees: weinig (slecht) vet, veel eiwitten, licht verteerbaar en met duizend-en-één combinatiemogelijkheden met andere ingrediënten. Vandaag gaan we iets maken met zure haring. Zure haring is een relatief goedkope vissoort. Voor soms nog geen twee euro heb je een zure haring voor elk lid van je gezin. En je kunt er ook echt iets mee bereiden, zoals de zure haring salsa van deze week.

Van salades met gemarineerde haring bestaan wel meer recepten. Vaak gaan er dan stukjes gekookte aardappel doorheen, en heel veel mayonaise. Dit is een slanke variant, romig gemaakt met yoghurt, en zonder aardappelen. Daarom noemen we het een salsa: een tamelijk pure salade van heel fijn gesneden ingrediënten. We gaan er vanuit dat je de salsa op broodjes serveert, maar je kunt ‘m ook op een bedje van sla leggen.

Voor vier porties heb je nodig:

• vier zure haringen, ongeveer 300 gram

• 30 gram ui of sjalot

• 150 gram zoetzure augurk

• een volle eetlepel kappertjes

• twee volle eetlepels yoghurt

• als je hebt: verse kruiden zoals bieslook en peterselie

• peper

De bereiding is vooral een kwestie van snijden en mengen. Snij de haringen, de augurken en het uitje in zo klein mogelijke stukjes. Het is niet de bedoeling dat je de boel pureert, het is lekker als je de individuele stukjes ziet zitten. Dat geeft ook een lekkere bite. Als je ze hebt: hak de kruiden fijn. Doe de stukjes haring, ui en augurk, en de verse kruiden in een mengkom, en voeg daar de kappertjes en de yoghurt aan toe. Draai er wat verse peper over. Geen zout, want de zure haring is al zout, net als de kappertjes en de augurk. Peper is wel lekker, en geeft de salsa een zekere pit.

Geruststellend

Meng alles goed door elkaar. Het is belangrijk dat de verschillende ingrediënten goed gemengd zijn, en allemaal voorzien zijn van een laagje yoghurt. Wij gebruikten roeryoghurt, maar je kunt ook de wat meer romige Griekse yoghurt gebruiken. Beide bevatten een geruststellend geringe hoeveelheid vet. Laat de salsa een minuutje of tien staan, onder af en toe omroeren. Dan zijn ook de smaakjes goed gemengd.

Klaar om te serveren. Je kunt er vier tot zes broodjes ruim mee beleggen. De smaak is minder ‘vissig’ dan je zou denken. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Deze salsa kost, als je slim inkoopt, minder dan anderhalve euro. Lekker vers, lekker slank en lekker lekker.

LEES MEER: Je kunt ook een (vegetarische) salsa maken van paprika:

SALSA VAN PAPRIKA (VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. nicole schreef:

    Hmm, het ziet er heerlijk uit zeg!

  2. Ilse schreef:

    Ik lust graag zure haring maar het klinkt wel een beetje als een zure hap. Zure haring, extra zuur en dan ook nog zure yoghurt. Mijn man en kinderen rennen gillend weg denk ik. Zeg zou ik fifty-fifty doen met mayo en Griekse yoghurt. En een gekookt bietje erdoor En dan lekker zelf opeten.