SLANKE ZURE HARINGSALADE MET BIESLOOK EN KAPPERTJES

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

dora-haringsalade-1

Voor vier personen heb je nodig:

  • drie zure haringen, samen ongeveer 200 gram uitlekgewicht
  • 150 gram dikke (‘Griekse’) yoghurt
  • drie theelepels grove mosterd
  • een eetlepel kappertjes
  • een eetlepel fijngesneden bieslook
  • zout en peper

Je hoeft voor dit zomerse hapje niet te koken, dat scheelt. Haal de zure haringen uit de pot en dep ze goed droog met keukenpapier. Snij de vissen met een scherp mes in kleine blokjes. Doe de yoghurt in een ruime schaal en voeg daar de mosterd, de kappertjes en de fijngesneden bieslook aan toe. De yoghurt moet een beetje dik zijn, anders blijft de salade niet mooi op je brood of toast liggen. Roer goed om.

Combinatie

Meng ten slotte de haringstukjes onder de yoghurtsaus, en proef of er nog zout en peper bij moet. Eigenlijk is de zure haringsalade daarmee klaar! Het is een lekkere combinatie van zuur, romig en pittig, die het heel goed doet op plakjes roggebrood of op geroosterde boterhammen. Je kunt de salade eten als lunchgerecht, als hapje bij de borrel, of als een lichte hoofdmaaltijd met een grote bak sla (de sla zit vandaag in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank).

dora-haringsalade-2

Zoals gezegd: duur hoeft het niet te zijn. Zure haringen zijn relatief goedkoop, en de yoghurt en de kappertjes hoeven je ook de kop niet te kosten. Door de yoghurt is deze salade bovendien veel beter voor de slanke lijn, dan een salade met mayonaise.

VARIATIES:   In plaats van kappertjes kun je ook een eetlepel fijngesneden zoetzure augurk aan de saus toevoegen.

LEES MEER:   Je kunt lekker, lekker snel, en goedkoop koken met vis:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/lekker-flitskoken-supersnelle-miesoep-met-vis/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk...