SLASTOEMP MET EIEREN, natuurlijk ook zonder spekjes te maken

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ook Vlaamse gerechten hebben haar altijd al gestimuleerd. Allen al het woord stoemp kan Tante Dora in vuur en vlam zetten.

‘Stoemp’ is simpelweg het Vlaamse woord voor ‘stamppot’, maar ‘stoemp’ klinkt natuurlijk leuker. Bovendien is dit gerecht erg populair bij onze zuiderburen, dus is het gewoon ‘stoemp’. Deze slastoemp is gemaakt van ingrediënten die regelmatig in het voedselbankpakket in Arnhem zitten, zoals sla, spekjes en aardappelen. En hoewel we stamppot meestal met de winter associëren, smaakt deze slastoemp beslist heel zomers.

Dora slastoemp 1

Voor vier porties heb je nodig:

  •  een kilo aardappelen, bij voorkeur kruimige
  • 300 gram ijsbergsla
  • 200 gram spekblokjes
  • een sjalot of kleine ui
  • boter of margarine
  • een scheutje melk
  • vier eieren
  • peper, zout en nootmuskaat

aardappels 1

Verder is een aardappelstamper wel handig.

Kook de eieren tot ze hard zijn en laat ze afkoelen. Zet de geschilde aardappelen op en kook ze in een kwartier à twintig minuten gaar. Terwijl de piepers koken, bak je de spekblokjes uit in een ruime pan. Neem er de tijd voor: de spekjes moeten bruin en krokant worden, niet zwart blakeren.

Grote stukken 

Terwijl de aardappelen en de spekblokjes opstaan, heb je tijd om de ijsbergsla fijn, en de ui heel fijn te snijden. Zorg dat er geen stronken en grote stukken in de sla achter blijven. De sla moet in de hete aardappelpuree slinken, en met grote, dikke stukken wordt dat moeilijk.

Giet de aardappelen af en laat ze even uitdampen. Schep de spekjes uit de pan en zet ze apart. Zo worden ze nog krokanter, hmmm! Zet het vuur laag en doe de fijngehakte ui in het uitgebakken spekvet. Als er naar jouw gevoel teveel spekvet in de pan zit, kun je eerst een deel van het vet in een schaaltje gieten. Gooi het vet niet weg: je kunt er prima in bakken. Laat de ui zachtjes wat kleur en smaak krijgen. Stamp de aardappelen fijn en maak er met een klontje boter en een scheutje melk een smeuïge aardappelpuree van.

Stampen!

Nu mag je alles lekker door elkaar stampen! Doe de aardappelpuree in de pan met gebakken ui, en doe er daarna de fijn gesneden sla bij. Laat het vuur onder de pan heel zachtjes aanstaan. Roeren, stampen en mengen totdat de sla door de warmte enigszins geslonken is. Met zout, peper en nootmuskaat maak je de stoemp af. Pas op het allerlaatst meng je er de spekblokjes doorheen. Die blijven op die manier zo krokant mogelijk.

Dora slastoemp 2

Schep de stoemp op een bord, en verdeel de in partjes verdeelde, hardgekookte eieren erover. Eigenlijk is dit een complete maaltijd, met groente, vlees en aardappelen in één. Maar je kunt er ook braadworstjes bij serveren (van de barbecue bijvoorbeeld!), of een lekker stukje vis. Je zult proeven dat de sla in dit gerecht een heel eigen smaak krijgt, die er een echt zomers tintje aan geeft. Eet smakelijk!

Ook bij dit gerecht geldt natuurlijk: ook als je alles zelf moet kopen, ben je hooguit een halve euro per portie kwijt.

VEGETARISCH: uiteraard kan iedereen deze stoemp ook zonder vlees maken. Laat de spekjes gewoon weg. En bak bijvoorbeeld wat gerookte tofu mooi goudbruin of rooster om er door te mengen wat nootjes of zaden goudbruin. Met een paar druppels sojasaus erover wordt het al totaal anders.

ijsbergsla

LEES MEER: Sla is de basis voor veel lekkere recepten:

http://www.dora-besparen.nl/dora-recept-van-de-dag/sla-wraps-met-mexicaanse-vulling/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...