SMEUÏGE BANAAN MET KOKOS EN CHOCOLADE (ZONDER KOKEN)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag combineert Tante Dora drie grote vriendjes tot een luxe dessert: banaan, kokos en chocolade. Dat doen we natuurlijk voor weinig geld, op een gezonde manier, en zonder onnodige toevoegingen. Je hoeft voor dit toetje zelfs niet echt te koken. Waar wacht je nog op?

Dora smeuïge banaan 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • twee grote bananen, samen ongeveer 400 gram
  • een pakje of blikje kokosmelk, 200 milliliter
  • een eetlepel honing, of twee theelepels suiker
  • een bekertje crème fraîche, 200 gram
  • chocolade hagelslag, chocoladevlokken of geraspte of verkruimelde chocoladereep, totaal twee eetlepels

Verder heb je een blender of een roer-staaf nodig, tenzij je heel erg van heel lang prakken houdt.

Plakjes

Schil de bananen en snij ze in plakjes. Doe de plakjes in de blender of in het mengglas en voeg de honing of suiker toe. Blend of pureer de banaan kort, tot een grove pulp ontstaat. Schud de kokosmelk in de dichte verpakking goed om. Pureer op een lage snelheid en giet beetje bij beetje de kokosmelk in de bananenmassa, net zolang totdat het een zachte puree is. Het moet steviger zijn dan een smoothie, maar het mag ook geen beton zijn. Wees dus voorzichtig met de kokosmelk, en stop met toevoegen, als het inderdaad een zachte puree is. Je zult merken dat de banaan voor een goede binding zorgt.

Doe de bananenpuree in vier bakjes, en zet ze tenminste een uur in de koelkast om een beetje stevig te worden. Zorg dat het bakje crème fraîche ook lekker koel staat. Rasp ondertussen de reep, als je geen hagelslag of chocovlokken hebt. Haal de bakjes banaan vlak voor het opdienen uit de koelkast, schep er een eetlepel crème fraîche op, en strooi er ten slotte de chocoladeflintertjes overheen, een halve eetlepel over elk bakje.

Dora smeuïge banaan 2

Zo, dat ziet er feestelijk uit. Bovendien is het echt eten, met echte vitaminen. Je zult proeven dat de kokos heel goed samengaat met de banaan, en dat de chocola de hele voorstelling afmaakt. Veel werk kost het niet, deze smeuïge banaan. En geld kost het ook niet: voor vier porties betaal je, als je alles zelf moet betalen, hooguit anderhalve euro.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...