SNELLE OLIJVENTAART MET KAAS (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag maken we een snelle taart, gevuld met olijven en kaas. Er zit geen vlees in, maar wel veel pit. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Ja, natuurlijk wordt het dit weekeinde bloedheet. Maar nee: we gaan je vandaag niet helpen aan een recept voor rauwkost of barbecue. We gaan echt koken, en de oven gaat aan, het is maar dat je het weet. Veel werk heb je er niet aan, aan deze snelle olijventaart met kaas. Het snelle zit ‘m er vooral in, dat je geen bodem hoeft te maken. We werken met een dik soort beslag, waardoorheen de ingrediënten worden gemengd.

Voor vier gewone of twee grote porties heb je nodig:

• 125 gram (uitlekgewicht) groene of zwarte olijven zonder pit

• 100 gram geraspte kaas

• drie eieren

• 150 gram zelfrijzend bakmeel

• een scheut melk

• twee theelepels paprikapoeder

• twee theelepels gedroogde of verse tijm

• peper

• olie

Verder heb je een ronde bakvorm nodig, van ongeveer 25 centimeter doorsnede.

Rubberig

Maak eerst het beslag. Breek de drie eieren in een ruime mengkom. Daar komen zelfrijzend bakmeel en een scheut melk bij. Je wilt een redelijk dik beslag, waar eieren, meel en melk in zitten. Zorg ervoor dat je ruim voldoende zelfrijzend bakmeel toevoegt, waardoor het ook echt een taart wordt en geen rubberige omelet.

Meng het paprikapoeder, de tijm en een ruime hoeveelheid peper door het beslag. Je kunt deze ingrediënten ook vooraf aan het meel toevoegen, dan zit het er al door gemengd. We voegen in principe geen zout toe. Houd er rekening mee dat de olijven en de kaas al behoorlijk zout zijn. Roer goed door, totdat er een mooi dik beslag ontstaat, zonder klontjes. Zet het beslag terzijde, en geef het meel een kwartiertje de tijd om enigszins te wellen.

Intussen komt de rest aan de beurt. Halveer de ontpitte olijven en rasp de kaas op de grove rasp. Meng de olijven en het grootste deel van de kaas door het beslag. Houd een handje geraspte kaas apart, om over de taart te strooien. Vet de bakvorm in met olie en stort het beslag er voorzichtig in. Spreid het beslag over de bodem. Strooi de overgebleven kaas erover uit. De taart gaat nu een half uur in een niet te hete oven. De bovenkant moet goudbruin zijn, inclusief de kaas. Snij in vieren en serveer.

Bak

Ideaal als lunchgerecht, of als hoofdgerecht met een bak sla erbij. Doordat de olijven redelijk crunchy blijven, heb je een taart met een echte bite. Duur is deze olijventaart niet, zelfs als je alles zelf moet kopen. Voor niet veel meer dan anderhalve euro heb je al vier royale porties.

LEES MEER: Met olijven kun je oeverloos variëren:

KAASTOAST MET SALSA VAN OLIJVEN EN TOMAAT (VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...