SNELLE TAART MET BLAUWE BESSEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het seizoen van het zachte fruit breekt weer aan. Aardbeien, bessen, maar ook perziken en zelfs appels laten zich prima verwerken tot taarten die je als dessert kunt eten. Dat is weer eens wat anders dan een fabriekstoetje met E-nummers. Veel smakelijker, met meer vitaminen, en opvallend goedkoop. Vandaag maken we een snelle taart met blauwe bessen. Die zijn het hele jaar te krijgen, onder andere heel betaalbaar bij de Aldi, en ze worden in het warme seizoen steeds goedkoper.

dora-taart-blauwe-bessen-a

Voor vier tot acht porties heb je nodig:

  • een doosje blauwe bessen van 125 gram
  • een beker crème fraîche van 200 gram
  • een deciliter melk
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • een ei
  • een zakje vanillesuiker (8 gram)
  • twee volle eetlepels gewone suiker
  • boter of olie, onder andere om in te vetten
  • poedersuiker voor de garnering

Je hebt een dichte bakvorm van ongeveer 25 centimeter doorsnede nodig, waar het beslag niet uit kan lekken.

Beslag

We maken eerst het beslag door het zelfrijzend bakmeel, de crème fraîche, de melk, het ei, en de suiker en vanillesuiker goed door elkaar te mengen. Door de crème fraîche en door de flinke hoeveelheid meel wordt het een tamelijk dik beslag. De room zorgt voor de nodige smeuïgheid. Die kun je ook bereiken door gesmolten boter of margarine aan het beslag toe te voegen, maar crème fraîche maakt alles lichter.

Laat het beslag even staan, bijvoorbeeld een kwartier tot een half uur. Dan zuigt het meel zich vol met de vochtige ingrediënten, en daar wordt het beslag beslist beter van. Giet het vervolgens in de ingevette bakvorm, en verdeel de massa gelijkmatig over de bodem. Je zult zien dat het geen dikke laag is, maar het zelfrijzend bakmeel gaat er tijdens het bakken voor zorgen dat alles lekker puffy wordt.

dora-taart-blauwe-bessen-1

Verdeel met enig overleg de bessen over het beslag. Probeer de rand vrij te houden, en laat ze niet op elkaar liggen. Druk de bessen eventueel heel zachtjes een klein beetje in het beslag, of tik voorzichtig met de vorm op het aanrecht, zodat ze erin zakken. De bessen moeten er half uitsteken. Verdeel eventueel kleine vlokjes boter over de taart (hoeft niet echt) en zet ‘m in een niet te hete oven. Bak de taart ongeveer een half uur, totdat de bovenkant mooi bruin is, en het gebakken beslag in volume is toegenomen. Controleer dat desnoods tegen het einde van de baktijd, zodat de boel niet verbrandt.

dora-taart-blauwe-bessen-2

Laat de blauwe bessentaart even afkoelen. Vooral de bessen zijn nog heet, want ze zijn in de oven stukgekookt. Dat zorgt overigens voor een mooi paars kleurtje in het deeg van de taart! Je zult zien dat de taart tijdens het afkoelen een beetje inzakt, maar dat is niet erg. Luchtig genoeg! Snij de nog enigszins warme taart in vier grote of acht kleine punten, leg ze op mooie bordjes, en strooi er poedersuiker overheen. Je kunt er ook een toef slagroom of een bolletje ijs bij geven. Helemaal feestelijk! En niet duur. De taart in dit recept kostte ons in totaal niet meer dan 2,25 euro.

dora-taart-blauwe-bessen-3

VARIATIES:   Zoals gezegd: je kunt het beslag met allerlei fruit beleggen, zelfs met stukjes appel. Maar het ziet er met zomerfruit zoals blauwe bessen of stukjes aardbei extra lekker uit. Boordevol vitaminen, ook dat nog. Blauwe bessen zijn niet echt goedkoop, terwijl aardbeien nu redelijk voordelig te verkrijgen zijn. Het is natuurlijk helemaal voordelig, als je het fruit van de Voedselbank krijgt. Maar denk ook aan de bramen die later in het jaar in het wild rijpen. Zo kun je heel goedkoop een lekker dessert maken.

LEES MEER:   We komen er wellicht later deze zomer nog op terug, maar zoek vooral je eigen fruit in de natuur. Raadpleeg daarvoor de Wildplukwijzer:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/leuk-eten-uit-je-tuin-of-de-natuur/raadpleeg-de-wildplukwijzer-2/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...