SNELLE TARTE TATIN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

appel

In de voedselbank komen nu langzaam weer appels van de nieuwe oogst. Dat is hartstikke fijn, want je kunt met appels heel lekker koken. Bijvoorbeeld een ‘tarte tatin’, een soort omgekeerde appeltaart, die meer dan honderd jaar geleden werd uitgevonden door de Franse gezusters Tatin. Deze omgekeerde appeltaart is snel, omdat we gebruik maken van bladerdeeg uit de diepvries.

Bij een normale appeltaart begin je met de bodem en bereid je daarna de appels. Bij een tarte tatin begin je met de appels en eindig je met de bodem. Tarte tatin eet je meestal als toetje, maar je kunt het ook bij de middagthee serveren. Voor een appeltaart voor vier personen heb je nodig:

  • ongeveer 500 gram zoetzure appelen
  • 40 gram boter of, als je geen boter hebt: 40 gram margarine
  • 35 gram suiker
  • 4 velletjes bladerdeeg
  • boter of margarine om in te vetten

Verder heb je een brede pan nodig en een van onderen dichte bakvorm van ongeveer 25 centimeter doorsnede. Een bakvorm met antiaanbaklaag heeft de voorkeur.

Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in partjes, niet de dun en niet te dik. Verhit de brede pan op een niet al te hoog vuur. Doe de boter in de pan en laat ‘m smelten en heet worden. Het is best wel veel boter, maar dat hoort bij de smaak van tarte tatin. Doe de suiker in de niet te bruine boter en roer om. Voeg daarna de appelpartjes toe.

Blijf roeren, maar geef de appels ook af en toe de rust om even lekker in de boter met suiker te sudderen. De appels worden vanzelf een beetje glazig. Als je geluk hebt krijgen ze ook een bruin randje, hier en daar.

Niet zomaar proeven, want je kunt je mond lelijk verbranden aan hete suiker! Ga er maar vanuit dat het lekker smaakt. Niet te lang sudderen, ongeveer vijf à tien minuten, anders krijg je appelmoes. Zet het vuur uit en verdeel de appels over de bodem van de ingevette bakvorm. Laat ze afkoelen.

Maak ondertussen de taartbodem klaar. Ontdooi het bladerdeeg. De oorspronkelijke tarte tatin werd gemaakt van een soort korstdeeg. Maar kant-en-klaar bladerdeeg gaat sneller en is gemakkelijker te verwerken. En het is niet duur! Gebruik vier velletjes deeg, die je met een beetje water aan elkaar plakt.

Neem de deegplak voorzichtig op en leg die bovenop de afgekoelde appels in de bakvorm. Nu ga je de appeltjes instoppen. Druk voorzichtig het deeg rondom de appels, zodat je geen appel meer ziet. Dora tarte tatin 1 kleinDoe de taart in een redelijk warme, het liefst voorverwarmde oven. Het bakken duurt ongeveer 20 minuten. Dan moet het bladerdeeg mooi bruin zijn, en behoorlijk zijn gerezen. Geef het anders nog vijf minuten. Haal de taart uit de oven en laat hem een kwartier afkoelen.Dora tarte tatin 2 klein

Dan komt de grote tarte tatin-truc: het omkeren! Ja, want je wilt natuurlijk wel die lekkere appels aan de bovenkant hebben. Snij eventueel het deeg langs de randen los met een dun mes. Leg dan een tamelijk groot bord of een platte schaal omgekeerd op de bakvorm. Pak vorm en bord met twee handen samen op, doe een schietgebedje en draai alles in één keer om.

Als je geluk hebt, ploffen bodem en appelen als één mooie taart plop! op het bord. Als je geen plop hoort, dan kun je voorzichtig op de onderkant van de vorm kloppen. Til de vorm op. Als het goed is, ligt de taart nu op het bord. Als je een bakvorm met antiaanbaklaag gebruikt, is de kans groter dat het goed gaat. Als er toch wat stukjes appel aan de bodem plakken, haal je die los en legt ze tussen de andere appelstukjes.

Aansnijden en eten, bijvoorbeeld als dessert met een bolletje ijs. Zo’n tarte tatin is niet duur, zeker als de appels voordelig worden aangeboden. Zelfs als je alles zelf moet kopen, praat je per punt hooguit over 25 cent.Dora tarte tatin 3 klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Wil schreef:

    Wat een heerlijk snel recept voor een lekker appeltaartje.