SPAGHETTISAUS MET TOMATEN  EN ANSJOVIS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

spagehetti

Om het jaar eenvoudig en toch smakelijk te beginnen, koken we vandaag spaghetti met een saus van tomaten en ansjovis. Door het toevoegen van een paar ansjovisfilets krijgt de saus een heel aparte, rijke smaak. Bovendien heb je al een blikje ansjovisfilets voor minder dan een euro, en ook de overige ingrediënten zijn spotgoedkoop.

Voor vier porties heb je nodig:

Dora ansjovis saus pasta 1 klein

  • een blikje ansjovisfilets in olie, uitlekgewicht 30 gram
  • tomaten, ongeveer 300 – 350 gram
  • uien, bij voorkeur rode uien, 150 gram
  • een flinke teen knoflook
  • een eetlepel (balsamico) azijn
  • een scheutje rode wijn, als je hebt
  • maggi of een mespuntje bouillonpoeder
  • een afgestreken theelepel suiker
  • een theelepel sambal
  • een theelepel paprikapoeder
  • een theelepel Italiaanse kruiden
  • een eetlepel kappertjes, als je hebt
  • 350 gram spaghetti (driekwart pak)
  • (olijf)olie

Haal eerst maar eens de snijplank tevoorschijn, want er moet aardig wat groente gesneden worden. Snij de ui fijn, hak de knoflook, en verdeel de tomaten in blokjes. Haal de ansjovisfilets uit het blikje en dep ze met keukenpapier droog, zodat de meeste olie eruit is. Snij de filets in stukjes.

Verhit een flinke scheut olie in een grote pan. Als de olie heet is, bak je er de fijngesneden uien in, tot ze zacht en een heel klein beetje bruin zijn. Voeg dan de gehakte knoflook toe, en kort daarna de ansjovisfilets. Je zult zien dat de ansjovis binnen een halve minuut begint weg te smelten in de olie. Doe er dan een scheut rode wijn bij en laat dat even opbruisen.

Dan doe je er de tomatenblokjes bij. Goed roeren, tot de tomaat een beetje uit elkaar begint te vallen. Voeg er dan een kopje water bij en zet het vuur lager. Maak de smaak af met de Italiaanse kruiden, de maggi, de theelepel suiker, de theelepel paprikapoeder en de theelepel sambal, en de azijn. Voeg geen zout toe, want de ansjovis is al hartstikke zout.

Laat de saus onder af en toe roeren ten minste twintig minuten zacht gaar pruttelen. Ondertussen kun je water opzetten voor de pasta, en de sla erbij klaarmaken. Als de spaghetti kookt, doe je de uitgelekte kappertjes bij de saus. Door ze nu pas toe te voegen, koken de kappertjes niet kapot en blijven ze knapperig. De saus is krachtig door de ansjovis, maar ook door al die andere smaakjes die je eraan hebt toegevoegd. Je zou haast niet geloven dat de belangrijkste ingrediënten uien en tomaten zijn.

Giet de pasta af en stort die in de pan met saus. Goed omscheppen en opdienen met geraspte kaas. Met een bak sla erbij heb je een complete maaltijd, die goed smaakt, niet duur is, en gemakkelijk is klaar te maken. Een pan spaghetti met saus voor vier personen hoeft op deze manier niet meer te kosten dan hooguit €2,50.

Wil je dit gerecht vegetarisch maken, kan dat simpel door de visjes weg te laten en daarvoor in de plaats een klein scheutje sojasaus toe te voegen!

Dora ansjovis pasta saus 2 klein

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Mina schreef:

    Gebruik de olie van de vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *