SPITSKOOL, GESTOOFD IN ROOM

 Uit het kookschrift van Tante Dora

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Kolen zijn vaak groot, maar per gewicht behoorlijk goedkoop. Spitskool valt onder de kolen wel mee in gewicht. 

Een spitskool ziet er soms uit als een wat groot, onhandelbaar ding. Hoe maak je zoiets klaar? Of beter gezegd: hoe maak je zoiets klaar, zodanig dat het ook smakelijk is? Hoe krijg je kinderen zover dat ze kool eten en het lekker vinden? Met dit eenvoudige recept krijg je antwoord op al je spitskoolvragen.

Dora spitskool 1 klein

Voor vier porties heb je nodig:

  •  een spitskool van ongeveer een kilo
  • een kleine ui of twee sjalotten, samen ongeveer 100 gram
  • een beker of pakje ongeklopte slagroom, 200 gram
  • boter of margarine om in te bakken
  • zout, peper en nootmuskaat

Je kunt dit gerecht het beste bereiden in een ruime hapjes- of wokpan.

Aan de slag!

Snij de spitskool in de breedte in reepjes van ongeveer een halve centimeter breed, tot enige centimeters van de stronk. Was de reepjes en laat ze in een vergiet goed uitlekken. Het is best een berg groente, maar de kool gaat nog flink slinken, dus wees niet bang dat je teveel overhoudt. Snij de ui of sjalot fijn.

Verhit de boter in de pan. Als die gesmolten is, doe je er de fijngesneden ui in. Laat de ui bakken totdat hij glazig is. Voeg dan de in reepjes gesneden spitskool toe en roer goed om. Blijf roeren en omscheppen, totdat de kool zichtbaar zacht en een beetje glazig wordt, na ongeveer tien minuten. Door dit roerbakken wordt de kool net aan gaar, zonder zijn knapperigheid te verliezen.

Dora spitskool 2 klein

Giet nu de room bij de groente. Laat de room aan de kook komen, en zet dan het vuur lager. Schep het gerecht regelmatig om. Geef de kool en de ui de gelegenheid om een minuutje of tien heel zachtjes in de room te pruttelen. Door de ui en door de room wordt de kool opmerkelijk zoet van smaak. Van een enigszins bittere koolsmaak is niets te bespeuren.

Nootmuskaat

Voeg tot slot zout, peper en wat nootmuskaat toe. Nootmuskaat haalt de smaak van alle koolsoorten flink omhoog. Schep om en proef of alles goed genoeg gekruid is. Je zult merken dat deze romige kool gaar is geworden, maar ook knapperig is gebleven. Romig en enigszins zoet, met de kick van peper en nootmuskaat.

Dora spitskool 3 klein

Serveer de in room gestoofde spitskool als Hollandse pot met een stukje vlees en piepers. Schep de kool met wat aanhangende room op je bord. De room werkt als een soort licht sausje. Als je geen vlees wilt, kook er dan een pannetje heerlijk in bouillon gekookte rijst bij. Ook gekookte eieren of roerei smaakt erg goed bij de spitskool in roomsaus. Eet smakelijk!

Gooi de room niet weg!

Je zult na het opscheppen zeker nog de helft van de room overhouden. Gooi die niet weg, maar giet de saus in een bakje en bewaar hem in het vriesvak. Want als het goed is, heb je ook nog een flinke stronk spitskool over, met harde stukjes. Gooi die ook niet weg! Kook de in stukken gesneden stronk met een aardappel, wat ui en knoflook tot een stronkensoep, die je met de staafmixer tot een glad soepje blitst. Croutons of soepballetjes erbij, en de overgebleven room van dit recept, en je hebt een heerlijk romige koolsoep. Niets weggooien!

VARIATIES: Je kunt de spitskool ook door andere koolsoorten vervangen, bijvoorbeeld door Chinese kool of paksoi.

Uh, stronkensoep? Hoe maak je dat ook alweer precies, tante Dora?

Dora stronkensoep 3 klein

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/stronkensoep/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bieke schreef:

    Bladgroenten altijd eerst blad voor blad goed wassen, in vergiet zetten en droog laten lekken, dan pas snijden met een scherp mes zonder kartels. Nooit eerst reepjes snijden van andijvie / kool / ijsbergsla enz. en dan pas wassen. Je wast alle vitaminen er dan uit! Kijk maar eens naar de kleur van het waswater van hele bladeren en de kleur van reepjes gesneden groenten. Het verschil mag je overtuigen!

    Aardappels ook zo, schillen wassen / in water wegzetten. Als je gaat koken de aardappels in kleinere stukken snijden.