STEVIGE KERRIESOEP MET GEVARIEERDE VULLING (KAN HELEMAAL VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Wat moet je met die paar opscheplepels overgebleven sperziebonen of doperwten van de vorige dag? Er zijn van die typische gerechten waarin je kliekjes goed kwijt kan, zoals een boerenomelet. Vandaag bereiden we in de Voedselbankkeuken een pittige kerriesoep, waarin ook veel plaats is voor overgebleven groente. Voor vier porties voorafsoep heb je nodig:

dora-kerriesoep-1

  • een halve liter groentebouillon of een halve liter heet water met een bouillonblokje
  • een deciliter (een bekertje) melk
  • 100 gram ui of sjalot
  • een teentje knoflook
  • ongeveer 75 gram overgebleven groente, wij hadden doperwten van gisteren
  • een volle eetlepel rijst
  • een volle eetlepel tarwebloem
  • een halve eetlepel kerrie of currypoeder
  • een volle theelepel kurkuma of geelwortel (voor extra kleur)
  • een theelepel sambal
  • boter
  • eventueel peper en zout

Zonder stress

Als je slim bent, dan zet je alle ingrediënten klaar op schoteltjes of in bakjes. Dan kun je lekker doorkoken zonder stress. Snij de ui in reepjes en hak de knoflook fijn. Doe een flinke klont boter in een niet te hete soep- of braadpan. Niet zuinig zijn met boter (soms zit er boter in de kratjes van de Arnhemse Voedselbank!). Als de boter gesmolten is, bak je de uienreepjes zacht, met een heel klein randje bruin. Dan doe je de knoflook erbij en schept die even een half minuutje door de ui.

Dan moet je oppassen en snel zijn. Doe in één keer de volle eetlepel bloem, het kerrie- of currypoeder en de kurkuma bij de ui en de boter. Roer voortdurend om, en geef de hele mix een minuut de hitte van de pan. Maak de melk heet en giet die over het meel met de ui. Dat bubbelt behoorlijk! Blijf roeren als een bezetene, totdat de bloem de melk dik heeft gemaakt. Vervolgens giet je er de halve liter bouillon bij. Weer een boel bubbels, waarna je het vuur lager zet en alles langzaam en met toewijding door elkaar roert.

Wil je meer tijd nemen om dit gerecht te koken, bak dan eerst de kruiden met de gesneden ui zachtjes in de boter aan, tot de ui zacht en licht aangebakken is en de keuken geurt naar exotische markten. Voeg dan pas de bloem erbij en blijf nu roeren tot de bloem gekleurd begint te worden en voeg dan de melk of nog beter kokosmelk erbij. En je blijft roeren terwijl je dan de bouillon toevoegt terwijl het een egaal gebonden geheel wordt.

rode ui 2

Als de soep zachtjes begint te koken, voeg je de rijst en de sambal toe. Laat alles, onder af en toe roeren, ongeveer een kwartier pruttelen. Tegen die tijd is de rijst gaar en puffy. Je zult merken dat er een romige, enigszins gebonden, gelige soep ontstaat. Proef of het je zo bevalt, en zo niet, dan kun je de dingen toevoegen die je lekker vindt: zout, peper, of desnoods maggi.  Tante Dora gebruikt dan vaak wel peper, maar daarnaast trassi, sambal, sojasaus en/of wat gemberstroop om het gerecht haar eigen smaak te geven. Op het laatst gaan de gekookte groenten van de vorige dag erbij om door te warmen. Zoals gezegd: wij gebruikten doperwtjes, maar het kunnen ook sperziebonen zijn, gare wortel of gehalveerde spruitjes. Alles smaakt goed en een beetje exotisch in deze kerriesoep.

dora-kerriesoep-2

Serveer de soep eventueel met fijngehakte peterselie (als je hebt), en geef er een bruine boterham bij. Dit zijn vier normale porties soep vooraf, maar je kunt er ook twee porties van maken, bij wijze van maaltijdsoep. Zelfs als je alles zelf moet betalen, kosten deze vier porties soep niet meer dan een handvol dubbeltjes.

VARIATIES:   In principe is dit recept vegetarisch. Maar je kunt er ook restjes gaar vlees of zelfs vis aan toevoegen. Deze kerriesoep is zo flexibel, dat alles kan.

LEES MEER:   En voor de liefhebbers, een winterse alleskunner van een soep: een pompoensoep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/pompoensoep/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...