STROOPWAFELTAARTJE MET GESTOOFDE PRUIMEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Dora stroopwafeltaart 1

Vandaag combineren we het meest Hollandse koekje met fruit en room. Iedereen lust stroopwafels, dus waarom zou je die niet combineren met room en met fruit van het seizoen, zoals pruimen? De combinatie zorgt voor een smakelijk toetje, dat toch weinig kost. Omdat er regelmatig stroopwafels in de kratten van de Voedselbank zit, kan het heel goedkoop zijn.

Voor vier porties heb je nodig:

  •  drie à vier grote stroopwafels, samen ongeveer 175 gram
  • boter of margarine
  • een bekertje crème fraîche van 200 gram
  • drie pruimen
  • een eetlepel honing
  • een piepklein mespuntje kaneel
  • een eetlepel water

Verder heb je een springvorm van 15 centimeter doorsnede nodig, en een blender of ander hakapparaat is ook wel handig. In de springvorm komt bakpapier. Om de bodem goed te krijgen, kun je het beste enige uren vóór het eten met de bereiding beginnen.

Bakpapier

Begin met het klaarmaken van de bakvorm. Knip een cirkel bakpapier die groot genoeg is om niet alleen de bodem, maar ook de zijkanten te bedekken. Bekleed de binnenkant van de vorm met het bakpapier. Blend of hak de stroopwafels in redelijk fijne kruimeltjes. Verwarm een eetlepel boter in een pannetje (niet laten bakken, alleen smelten!). Als de boter gesmolten is, voeg je de stroopwafelkruimels toe. Voortdurend roeren(!), want door de warmte smelt de stroop, en dat kan lelijk aanbakken. Als je het goed doet, worden de stroop, de koek en de boter één redelijk stevige massa.

ingekookte stroop

Doe dit kruimelige mengsel meteen van het vuur in de springvorm, en spreid het egaal uit over de bodem. Druk alles goed aan met je vingers. Als het goed is, krijg je een gesloten laag van ongeveer een halve centimeter. Laat de bodem afkoelen. Daardoor wordt de laag kruimels stevig. Intussen heb je tijd om het fruit en de crème fraîche klaar te maken.

Supermarktpruimen

Begin met het fruit. Schil en ontpit de pruimen, en snij ze in partjes. Juist de enigszins harde supermarktpruimen zijn erg geschikt voor dit recept. Doe de pruimen met een halve eetlepel boter of margarine, de lepel honing en het piepkleine mespuntje kaneel in een pannetje, dat je op een laag vuurtje zet. Roer fanatiek om. Als de vloeistof zacht begint te koken, kijk je op de klok. Drie minuten koken, en geen seconde langer! Zo blijft het fruit enigszins stevig, en wordt geen moes. Blijf roeren. Het fruit is klaar, als het een klein beetje zacht is, en de vloeistof stroperig.

Zet de pruimen weg en laat ze afkoelen. Aan de crème fraîche hoef je niets te doen. Het is stevig en romig, dus opkloppen hoeft niet. En de stroopwafel en het fruit is al zoet genoeg. Voeg dus geen suiker toe. Roer hooguit even goed om. Pak nu de afgekoelde bodem en open de springvorm. Als het goed is, is de korst mooi stevig, en laat zich met het bakpapiertje gemakkelijk van de bodem tillen. Doe het wel voorzichtig, zodat de korst niet breekt.

Dora stroopwafeltaart 2

Snij de bodem in vier parten, leg ze elk op een mooi bordje. De bodem is nu nog iets te hard. Dat komt doordat de stroop weer gestold is. Zet het bordje met de bodem nu in de magnetron. Als je die 15 seconden op volle sterkte opwarmt, dan wordt de bodem merkbaar zachter. Bij 30 seconden gaat de bodem borrelen, en wordt dan eigenlijk het lekkerst. Wel heel even laten afkoelen (heet!) maar niet te lang wachten met opmaken, anders wordt alles weer hard.

Opmaak

Begin met de opmaak. Schep de crème fraîche op de bodem, en schik er daarna de pruimen bovenop. Druppel er het stroperige vocht overheen. Daarmee is de stroopwafeltaart met gestoofde pruimen klaar. Zet dat maar eens op tafel! Wedden dat iedereen enthousiast is, over de smaak en over hoe het eruit ziet?

VARIATIES:   Je kunt ook ander zacht fruit van het seizoen gebruiken, zoals perziken. De bereiding is hetzelfde als die van de pruimen.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...