SUPERSIMPELE IJSTAART MET BANAAN EN CHOCOLADE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Het is zomer, dus hebben we regelmatig zin in iets koels. Zoals in een ijstaart, als toetje. Dat hoeft niet perse een fabrieks-ijstaart te zijn, die net zo naar karton smaakt als de doos waarin ze verpakt zit. Maak je eigen ijstaart vol smaak en met simpele ingrediënten, voor heel weinig geld. En zonder dure ijsmaakmachine!

Dora ijstaart 1 klein

We maken een ijstaart met banaan en chocoladestukjes. Voor vier porties heb je nodig:

Dora ijstaart banaan klein

  • een stuk ontbijtkoek van ongeveer 200 gram voor de bodem
  • een grote banaan, of twee kleintjes, ongeveer 200 gram geschild
  • een stuk chocoladereep, ongeveer 25 gram, puur of melk
  • een bakje mascarpone van 250 gram
  • een vanilletoetje met room in een beker, 200 gram
  • een zakje vanillesuiker van 8 gram

Als vorm heb je een diepvriesbestendige schaal of bak nodig van ongeveer twee liter, en wat plastic huishoudfolie.

Dora ijstaart 2 klein

We beginnen bij de vorm. Bekleed de schaal zorgvuldig met plastic huishoudfolie. Daarmee kun je later de taart in één keer uit de vorm tillen. Snij de ontbijtkoek in dunne (!) plakken, en bekleed daarmee de vorm, zowel de bodem als de zijkanten. Dit wordt het ‘gebak’ van de ijstaart. De smaak van de ontbijtkoek past prima bij de smaak van de banaan, de vanille en de chocolade.

Chocolade 

Hak de kwart reep chocolade in kleine brokjes met een scherp mes, of hak hem heel kort in de blender. Het moeten kleine stukjes worden, geen poeder. Snij en prak de banaan tot een prutje, of doe ‘m kort in de blender. Zorg dat er wat stukjes overblijven voor de broodnodige ‘bite’.

Dora ijstaart 3 klein

Meng de mascarpone -een tamelijk volvet, kaasachtig product- met het gele vanilletoetje met room en met het zakje vanillesuiker. Schep of klop alles goed door elkaar met een lepel of een mixer, totdat het één gladde massa is. Doe er de banaan en de chocoladebrokjes bij, en roer goed om.

Banaan-mascarponemassa

Giet de banaan-mascarponemassa in de vorm, zonder de plakjes ontbijtkoek te verschuiven. Versier de bovenkant eventueel met plakjes banaan en wat cacaopoeder. Zet de schaal nu in het vriesvak van je koelkast, het liefste met een folietje of een deksel over de schaal. Laat alles ten minste zes uur in de vrieskou staan. Als je slim bent, dan maak je alles een dag van tevoren.

Dora ijstaart 4 klein

Haal de ijstaart een uur voor het opdienen uit het vriesvak. Met behulp van het plasticfolie kun je de ijstaart gemakkelijk uit de vorm tillen. Trim met een keukenschaar de erboven uitstekende stukjes ontbijtkoek weg. Zet de taart op een mooie schaal, en versier het toetje vlak voor het opdienen eventueel met wat fruit of slagroom. Dat hoeft niet perse, want er ligt al genoeg spektakel op je bord.

Dora ijstaart 5 klein

Het is belangrijk dat je  de ijstaart ten minste een uur van tevoren uit het vriesvak haalt. Op die manier wordt het ijs enigszins zacht, mede dank zij de smeuïgheid van de mascarpone. Als je het zo uit de vriezer opdient, zit je op een klomp hard ijs te kauwen.  Snij de taart met een warm gemaakt keukenmes in vier porties.

Knapperig

Proef dat maar eens! De zachte bodem, de knapperige stukjes chocola en de fruitige bananenvulling: hmmm! Een hele happening in je mond. En niet duur, zelfs als je alles zelf moet kopen. Mascarpone kost bij de Aldi maar € 1,09, het vanilletoetje kost nog geen twintig cent bij de Coop, en de banaan en de ontbijtkoek heb je al voor een paar dubbeltjes. Als je slim inkoopt, kost elk van deze vier porties wereldklasse ijstaart niet meer dan vijftig cent. En met echt fruit, hè!

LEES MEER: Er zijn veel gerechten die passen bij de zomer, zoals een heerlijke koude soep van komkommer. Hier het recept van deze smakelijke gazpacho:

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/gazpacho-van-komkommer-koude-soep-vegetarisch/

Dora gazpacho komkommer klein

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...