TANTE DORA’S VEGETARISCHE DAL MET VEEL VERSE GROENTEN EN CASHEWNOTEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Enige weken geleden nodigden we je uit om eens een lekkere linzensoep te maken met rode linzen. Je kunt met (rode) linzen nog veel meer doen. In een land als India hoort dal of dahl, een pittig gekruide linzenschotel met ui, tot het dagelijkse standaardmenu. Dal is goedkoop, lekker pittig, en door de linzen ook erg voedzaam, al dan niet gecombineerd met rijst of Indiaas brood, zoals chapati’s, Reden genoeg om je vandaag te prikkelen om eens zo’n vegetarische Indiase linzenschotel te maken. Op een Hollandse manier, wel te verstaan. Op z’n tante Dora’s, dus.

dora-dal-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 300 gram rode splitlinzen
  • 200 gram lente-ui
  • 150 gram winterwortel
  • een rode paprika, ongeveer 200 gram
  • een of twee teentjes knoflook
  • drie eetlepels cashewnoten
  • drie volle theelepels currypoeder of Hollandse kerrie
  • een theelepel gemberpoeder
  • een volle theelepel mosterd
  • een volle theelepel sambal (of een half rood pepertje)
  • zout
  • olie om in te bakken

Pot

In India maken ze dal meestal klaar in één pot, boven een rokend vuurtje van hout of koeienpoep. Dat scheelt brandstof, maar dal wordt daardoor meestal een soort prutje, dat er niet echt mooi uitziet. De tante Dora-dal proberen we er ook lekker uit te laten zien, en de eigen smaak van de ingrediënten niet kapot te koken. Daarom koken we de spliterwten kort voor.

Doe de erwten in een pan en onderzoek ze eerst op steentjes. Tegenwoordig zijn linzen redelijk steenloos, maar je weet het pas zeker als je het gecontroleerd hebt. Was de linzen in ruim water dat je steeds ververst, totdat het water min of meer helder blijft. Zet de splitlinzen op met gezouten water en kook ze op een zacht vuurtje vijf minuten voor. Vijf minuten, geen seconde langer! Giet ze af en houd ze apart.

dora-dal-3

Terwijl de linzen koken, kun je alvast de andere ingrediënten snijden. Was en snij de lente-ui in stukjes, de wortel in niet al te kleine blokjes en de paprika in reepjes. Snij de knoflook fijn, en zet de kruiden klaar in een bakje of op een schotel. Als de linzen zijn afgegoten, ga je de groente stoven. Doe wat olie in een wokpan of hoge hapjespan en zet die op een niet te hoog vuur. Gooi de wortel, de paprika en de lente-ui in de pan en laat die samen bakken. Als je het vuur niet te hoog zet, dan wordt de groente al bijna gaar, en krijgt ook een lekker kleurtje.

Paprikareepjes

Als de paprikareepjes slap en dus gaar worden, voeg je de knoflook toe en laat die kort bakken. Dan doe je de kruiden er in één keer bij, en laat ze twintig seconden meebakken onder voortdurend roeren. Giet er een half kopje water bij en laat de groenten en de kruiden een kleine vijf minuten pruttelen. Pas aan het einde, als het water zeker voor de helft is verdampt, doe je er de voorgegaarde linzen bij, die je onder het groente- en kruidenmengsel roert. Als alles doorgewarmd is, komen op het allerlaatst de cashewnoten erbij. Zo houden de noten hun crunch. Proef wat het gerecht nog nodig heeft aan kruiderij, en voeg eventueel zout toe.

De dal is klaar. Je kunt het als een soort curry over rijst scheppen, of het eten met Indiaas brood. De wraps die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zaten, kun je daarvoor ook gebruiken. Je lepelt de dal op met een stuk van het platte brood, en stopt alles in een keer in je mond. Je kunt de schotel mooi maken met versgehakte kruiden, zoals peterselie, of wat mooie groene rondjes lente-ui.

dora-dal-2

Zelfs als je alles moet kopen, kost deze schotel voor vier, zeker als je op de aanbiedingen let, je hooguit twee euro.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...