TEMPEH: TOCH LEKKER – VEGETARISCH & HOLLANDS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Ook Tempeh wordt regelmatig in het pakket van de voedselbank aangeboden. En bij de vegetarische producten in de supermarkt zie je het ook vaker aangeboden. Hoe gebruikt je dit voor velen onbekende product? 

TOFU ( ook tofoe of tahoe geheten) en TEMPEH ( of tempé ) zijn beide producten gemaakt van sojabonen. Nu is Tante Dora niet zo’n voorstander van het eten van veel sojaproducten maar beide producten zijn een vast onderdeel van de Indonesische keuken en een goede bron van eiwit voor mensen die geen of minder dierlijk eiwit willen eten ( vegetarisch of veganistisch eten).

TEMPEH

TEMPEH

Nu worden bij tempeh de sojabonen gefermenteerd. Met als gevolg dat tempeh veel goede opneembare eiwitten combineert met de door de fermentatie verdwijnen van ongunstige stoffen die sojabonen van nature bevatten. Nu schijnt tofu niet goed te zijn voor ouderen vanwege invloed op de verslechtering van iemands geheugen. Tempeh heeft dat nadeel echter niet. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat tempeh een gunstige invloed hierop kan hebben.

Alleen tempeh heeft het grote nadeel dat het eigenlijk bijna geen eigen smaak heeft ( net als tofu) en dat een naturelle verwerking vaak eetzaken oplevert die velen niet lekker vinden.

Voor beide producten  is er dan ook maar één oplossing: product klein maken en marineren ( en het liefst een paar uur lang).

Nu kun je dat oosters doen met sojasaus, pepers of sambal, gember en zo. Maar andere smaken passen ook prima bij tempeh ( zoals Noord Afrikaans of voor de keuken rond de Middellandse zee).

Dus gebruiken we de tempeh nu lekker op zijn Hollands.

En dus een recept van               vegetarische andijviestampot met tempeh.

andijviestamp

Benodigheden:

 • 1 kilo aardappelen ( liefst wat kruimige, geschild)
 • ½ kilo andijvie ( goed gewassen en in fijne reepjes gesneden)
 • 250 gram tempeh
 • Wat (raap)-olie
 • 2 teentjes knoflook
 • 3 grote uien ( fijngesneden in schijven)
 • Handje peterselie
 • bloem
 • Peper en zout
 • Nootmuskaat
 • Handje zonnepitten
 • Boter, azijn
 • Grove mosterd
Tempeh heel klein snijden. Kruiden met peper, nootmuskaat, wat zout met fijngehakte peterselie. Als laatste wat raapolie en knoflook en een paar uur wegzetten. Daarna door de bloem halen en zeer krokant in wat olie bakken. De stukjes tempeh uit de olie halen en in de olie de fijngesneden uien mooi bruin bakken, als laatste royaal peper, zout en wat suiker over de ui. Men kan wat zonnepitten ook een paar minuten met de uien meebakken, maar ook apert in een droge pan roosteren, maar niet te lang, want ze worden snel te donker en bitter.Kook intussen de geschilde aardappels in stukjes met een bodempje water en wat zout gaar. Giet het kookwater af, maar bewaar het wel. Stamp de aardappels tot een lekkere puree. Voeg naar smaak wat boter, peper & zout en eventueel wat kooknat toe.Voeg als laatste de reepjes andijvie rauw erbij en de stukjes tempeh, de uien en eventueel de zonnepitten. Goed mengen en op smaak met wat azijn en grove mosterd. Je kunt ook de mosterd apart geven.

Sommigen vinden geraspte oude kaas er lekker bij en zelfs plakken gebakken kaas.

 De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...