THAISE VISSOEP Á LA DORA

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen. Tante Dora is dol op eten uit Indonesië en de rest van Azië. Ook daarvan heeft ze recepten gespaard, zoals volgende Thaise vissoep..


bosui

‘Thaise vissoep’: dat klinkt behoorlijk exotisch. Maar deze vissoep is á la Dora, dus erg eenvoudig te maken, gezond, lekker, en lekker goedkoop. Thaise vissoep is meestal erg pittig, maar jij kunt het zo heet maken als jij wil. De meeste ingrediënten zitten regelmatig in  de kratjes van de Voedselbank, maar kunnen ook goedkoop in de winkel worden gekocht. Voor vier kommen heb je nodig:

  • twee filets van witvis (diepvries)
  • een bosje lente-ui, ongeveer anderhalf ons
  • een flinke teen knoflook
  • een bouillonblokje visbouillon, of een halve liter zelfgemaakte visbouillon
  • twee à drie nestjes mie
  • een flinke theelepel sambal, naar smaak
  • een flinke scheut Thaise vissaus
  • als je hebt: een eetlepel oestersaus, anders een eetlepel zoute ketjap (asin)
  • een flinke mespunt gemberpoeder
  • zonnebloemolie of een andere neutrale olie (geen olijfolie)

Haal ruim van tevoren de vis uit het diepvriesvak. Diepvriesvis is niet duur. Bij Aldi kun je twee kabeljauwfilets van samen ongeveer twee ons kopen voor rond de twee euro. Als de vis ontdooid is, snij je de filets in blokjes.

Maak de lente-uitjes schoon en was ze. Je kunt eventueel ook een gelijke hoeveelheid sjalotten gebruiken, maar die groene lente-uitjes zien er mooier uit en smaken verfijnder. Duur hoeft het niet te zijn, het is immers lente, en die dingen heten niet voor niets lente-uitjes. Snij de groente in reepjes.Dora Thaise vissoep 1 klein

Hak de knoflook fijn. Doe een scheut olie in een wokpan, en laat de olie op een matig vuur redelijk heet worden. Doe de uitjes erin en roerbak ze net zolang tot ze bijna zacht en gaar zijn. Voeg op het laatst de fijngehakte knoflook toe, en bak even mee. Daarna gaat er een halve liter kokend water bij, en een visbouillonblokje (of een halve lier visbouillon).Dora Thaise vissoep 2 klein

Zet het vuur laag en laat de soep aan de kook komen. Voeg de sambal, het gemberpoeder, de Thaise vissaus en de oestersaus toe. Ruik maar eens even: heel exotisch! Laat alles doorpruttelen, ongeveer vijf minuten. Doe daarna de in blokjes gesneden vis en de mienestjes in de pan. Laat de vis en de mie minstens tien minuten zacht trekken, dan zijn de vis en de mie beetgaar.Dora Thaise vissoep 3 klein

Zo, klaar! Serveer in kommetjes of in een diep bord. Het ziet er erg Aziatisch uit, en het ruikt en smaakt ook zo. Maar het is een recept van tante Dora, hè? Dus het is niet moeilijk. Probeer het maar eens. Voor omgerekend ongeveer 75 cent per kom, als je alles zelf moet betalen.

 

LEES MEER:  Meer recepten kun je vinden in onze aparte rubrieken:

http://www.dora-besparen.nl/category/dora-recept-van-de-dag/

voedselbankrecepten header

 

Dit recept is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

 

Dit vind je misschien ook leuk...