TOMPOUCE VAN ONTBIJTKOEK MET APPEL

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

appelkruidkoek, zelfgebakken

 

Wat klinkt dat chique: ‘tompouce van ontbijtkoek met appel’! Het klinkt als een recept uit een driesterrenrestaurant. En zo moet het ook, al was het maar om te demonstreren dat je met wat simpele spullen een toetje kunt maken dat niet alleen lekker smaakt, maar er ook verlokkend uitziet. En het is veel gezonder dan de meeste kant-en-klare toetjes.

In het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit wel eens ontbijtkoek. Die kun je op je brood leggen als beleg, of aan de kinderen geven bij de na-de-school-middagthee. Maar je kunt er ook mee koken. Een tompouce bijvoorbeeld, wat niets anders is dan een vulling tussen twee laagjes gebak. Een appelgebakje, wordt het dus.

Voor vier tompoezen heb je nodig:

  • acht niet te dikke plakken ontbijtkoek
  • twee middelgrote zoetzure appels, zoals elstar
  • een eetlepel gewelde rozijnen
  • boter
  • een half zakje vanillesuiker (4 gram)
  • een mespuntje kaneel
  • vier volle eetlepels (roer)yoghurt
  • als je hebt: een afgestreken theelepel geraspte citroenschil

Begin met de appelvulling van de tompouce. Daarvoor schil je de appels en snijd ze in niet te kleine, maar wel dunne partjes. Zo blijf je zien dat de vulling uit appel bestaat, en dat ziet er gewoon heel mooi uit. De rozijnen heb je een paar uurtjes van tevoren in een schaaltje water laten wellen.

Doe een beetje boter in een pan en laat die op een zacht vuurtje smelten. Doe de appelstukjes en de rozijnen erbij en roer om. Voorzichtig met roeren, zodat de stukjes appel niet teveel breken. Doe er de kaneel en de helft van de vanillesuiker bij. Niet meer suiker, anders wordt het te zoet. De rozijnen en de ontbijtkoek zijn immers ook al zoet van zichzelf.

Zet het vuur vooral niet te hoog. Als je bang bent dat er toch wat aanbrandt, dan doe je er een paar drupjes water bij. De appel mag niet te bruin bakken. Als de appel zacht maar nog wel beetgaar is, dan haal je de pan van het vuur en laat de appelvulling afkoelen tot kamertemperatuur.

Maak nu de dressing van yoghurt. Doe de yoghurt in een schaaltje en doe er de andere helft van de vanillesuiker bij. Ook hier geldt: niet te zoet maken. Als je een verse citroen hebt liggen, rasp dan wat van de schil in de yoghurt. Dat maakt het nog frisser en lekkerder. Maar alleen als je een citroen hebt liggen, en gebruik de fijne rasp.

Snij vier niet te dikke plakken van de ontbijtkoek (niet dikker dan een centimeter). Leg vier plakjes op vier bordjes. Verdeel daarover voorzichtig de appelvulling. De vulling moet er een beetje op blijven liggen, al hoeft het niet perfect te zijn. Leg daarna de overige vier plakjes ontbijtkoek op de vulling. Druk zachtjes aan, totdat de vulling en de twee plakjes ontbijtkoek één gebakje vormen.

Werk de tompoezen af met een eetlepel van de vanille-citroenyoghurt bovenop. De yoghurt mag er een beetje vanaf lopen, dat ziet er meteen lekker uit. Als je het nagerechtje er helemaal uit wilt laten zien als een toetje uit een restaurant, dan stuif je er nog een beetje poedersuiker overheen, zo half op het bordje, weet je wel?Dora tompouce ontbijtkoek klein

De koekkruiden en de appel met kaneel passen erg goed bij elkaar.  Bovendien kost dit dessert bijna niks. Zelfs als je het allemaal zelf moet betalen, ben je voor deze vier luxe tompoezen niet meer dan anderhalve euro kwijt. Minder, waarschijnlijk.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...