TRIFLE MET BROWNIE EN MARMELADE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Een trifle (spreek uit: traifel) is een toetje in laagjes in een glas, zodat je de lekkere laagjes ook echt ziet zitten. Deze trifle van chocoladecake en sinaasappelmarmelade is even feestelijk als eenvoudig te maken. En duur is dit toetje ook niet, zelfs niet voor mensen met heel weinig geld. Echt een sjiek nagerecht voor de naderende feestdagen.

Dora trifle 1

Voor vier porties heb je nodig:

  •  zeven à acht chocolade brownies
  • een bekertje crème fraîche van 200 gram
  • in totaal twintig eetlepels sinaasappelmarmelade, vijf per portie
  • eventueel wat gehakte noten voor de garnering

Over de brownies: we hebben hier voor chocolade brownies gekozen, omdat ze helemaal niet duur zijn in de goedkope supermarkt (in ons recept brownies van Aldi  voor € 1,39). Maar je mag ook andere cake met chocolade gebruiken, als je daar toevallig goedkoop aan kunt komen, of als het in je Voedselbank-kratje ligt. Het moet in ieder geval luchtig zijn en naar chocola smaken. Snij de cakejes in tamelijk kleine brokjes.

Over de marmelade: de klassieke Engelse sinaasappelmarmelade is gemaakt van speciale sinaasappelschillen, waarvan een jam is gekookt. Je hebt hele dure marmelade, die zelfs de Britse koningin op haar toast strijkt. En je hebt budget-marmelade, die overigens helemaal niet slecht hoeft te zijn. De marmelade in dit recept is zo’n budget-marmelade, maar er zitten wel lekkere stukjes sinaasappelschil in. Jammie!

Drie laagjes

Zoek en vind in jouw keukenkast een viertal glazen of hoge schaaltjes, waarin je ten minste twee keer drie laagjes kunt opbouwen. Als je slim bent, zet je alle ingrediënten, inclusief de glazen, een tijdje in de koelkast. Dan hoef je de trifle niet achteraf te koelen, en kun je ‘m zo opdienen.

Dora trifle 2

Begin het opbouwen van de trifle in de vier glazen met een onderste laag van cakebrokjes. Daarop komt een dunne laag sinaasappelmarmelade, en daarop een flinke lepel crème fraîche. Je kunt ook geklopte slagroom gebruiken in plaats van crème fraîche, desnoods uit een spuitbus, als je die nog ergens in je koelkast hebt liggen. Maar crème fraîche smaakt natuurlijker, zeker als je geen suiker toevoegt. Extra suiker hoeft sowieso niet, want de cake en de marmelade zijn meer dan zoet genoeg.

Dot

Bouw de trifle dusdanig op, dat er ten minste twee laagjes van elk ingrediënt in het glas zitten. In een smal en hoog glas kunnen dat er gemakkelijk drie worden. Eindig ten slotte met een dot crème fraîche. Als je het hebt, kun je eventueel wat fijngehakte noten over de bovenste laag room strooien.

In principe is de trifle nu klaar! Dat rijmt op: ‘eten maar!’. Hoe lekkerder de chocoladecake, hoe lekkerder de trifle. Je kunt je brownies ook zelf bakken, en er nog wat extra chocola aan toevoegen. Chocolade en sinaasappel zijn twee smaken die traditioneel heel goed bij elkaar passen. Als je op de aanbiedingen let, hoeft dat ideale huwelijk van smaken niet veel te kosten. Wie goedkoop inkoopt is voor minder dan twee euro klaar. In Arnhem zit vandaag crème fraîche in het pakket van de Voedselbank, dus dat scheelt al weer veertig cent.

LEES MEER:   En als hapje bij het aperitief vooraf: zelfgemaakte kaaskoekjes!

http://www.dora-besparen.nl/voedselbankrecepten/zelfgemaakte-kaaskoekjes/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...