TROPISCH YOGHURTDESSERT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zit er yoghurt in het pakket van de Arnhemse Voedselbank.  Vaak yoghurt in diverse smaken, dus voorzien van allerlei fruitachtige vlokjes en aromaatjes. Wel lekker, maar lang niet zo lekker als het zelfgemaakte tropische yoghurtdessert van Tante Dora. Een heel simpel recept met weinig ingrediënten, maar heel verrassend, en… nou: tropisch, dus! Het is bovendien geen toetjesrecept voor kleine kinderen, dus als volwassene kun je er gerust wat meer van eten.

Dora yoghurttoetje sinaasappel 1

Voor vier porties heb je nodig:

  • 400 à 500 gram Griekse of Turkse yoghurt zonder toegevoegde smaak (een pak of emmertje bevat vaak 450 gram)
  • twee sinaasappels
  • drie tot vier bolletjes stemgember
  • drie eetlepels van de siroop uit de pot van de stemgember

Smeuïger

Griekse/Turkse yoghurt is wat dikker dan normale yoghurt, waardoor het toetje wat smeuïger wordt. Bovendien is hij wat minder zuur, wat zorgt voor een romige nasmaak. De sinaasappels kunnen zowel hand- als perssinaasappelen zijn. Omdat we de schil ook gebruiken, hebben onbehandelde sinaasappelen de voorkeur.

Was de sinaasappelen en schaaf met een fijne rasp wat sinaasappelschil in een schaaltje. Twee volle theelepels is genoeg. Snij vier dunne plakken van de sinaasappels en houd die apart. Pers de sinaasappelen uit. Snij de drie of vier bolletjes stemgember in kleine stukjes. Hoe kleiner hoe beter.

Romigheid

Zo, nu kan er al gemengd worden. Roer de geraspte schil, het sap, de stukjes stemgember en de drie eetlepels gemberstroop uit de pot goed door de yoghurt. Het moet een homogene massa worden. Door het sap en de gemberstroop wordt de Griekse yoghurt iets dunner, maar behoudt wel zijn romigheid. De siroop maakt alles zoet genoeg, maar je mag best wat extra zoetigheid toevoegen, als je dat lekkerder vindt.

Dora yoghurttoetje sinaasappel 2

Dat is alles! Schep de yoghurt in vier schaaltjes, en leg een dun plakje sinaasappel bovenop als garnering. Proef dat maar eens! Door de sinaasappelschil en de gember heeft dit dessert een heus tropisch smaakje gekregen, dat jouw tong doet swingen als een rondje salsamuziek. Een heerlijk volwassen dessert voor heel weinig geld, dat bovendien heel weinig kunstmatige toevoegingen bevat. Echte voeding, in plaats van smaakchemie.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...