TUINBONEN MET SPEKJES of zonder vlees met zonnepitjes

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tuinbonen zijn een groentesoort die niet iedereen kent. Je kunt ze rond deze tijd ook vers kopen, nog in hun peulen. Die moet je dus eerst doppen (wat best wel een werkje is), en daarna de gedopte bonen in vijf á tien minuten heel zachtjes gaar koken. De verse bonen zijn echt iets lekkerder dan de bonen uit een potje, maar sommigen proeven het verschil niet. Die kunnen gerust tuinbonen  uit een potje gebruiken. En dat is meestal goedkoper dan gekochte tuinbonen. Alleen als je ze zelf zaait in een stukje moestuin, zijn tuinbonen echt goedkoop.

tuinbonen

Voor een pan bonen met spek, waarvan je twee keer royaal kunt opscheppen, heb je nodig:

  • een potje tuinbonen van ongeveer 350 gram (uitlekgewicht: iets meer dan 200 gram)
  • een bakje spekreepjes van 150 gram
  • een flinke (rode) ui
  • eventueel een klein teentje knoflook
  • bonenkruid en tijm, een mespuntje van elk, en een heel klein beetje nootmuskaat

Begin alvast met het uitbakken van de spekreepjes. Dat moet langzaam gebeuren, op een laag vuurtje, zodat het spek de kans krijgt om het vet volledig uit te zweten. Je kunt het spek uitbakken zonder vet toe te voegen, hooguit met een drupje olie om het uitbakken op gang te helpen.

Snij de ui intussen in lange smalle reepjes, en pers het teentje knoflook uit. Je hoeft geen knoflook te gebruiken, maar als je een liefhebber bent dan moet je het zeker niet laten. Zet de ui en de knoflook klaar.

Als de spekjes zijn uitgebakken, haal je ze uit de pan en zet ze apart.  Draai het vuur een klein beetje hoger en doe de uienreepje in het spekvet. Laat  de ui maar lekker bakken, tot en met een goudbruin randje. Voeg dan eventueel de knoflook toe.  Intussen giet je de tuinbonen af in een vergiet, waarna je ze even afspoelt. Als de ui bruin is voeg je de bonen toe en zet het vuur weer lager. Daarna komen het bonenkruid, de tijm en de nootmuskaat erbij.

Roer om en warm alles goed door. Op het laatst schep je de spekjes door de bonen en laat ze ook even opwarmen. Deponeer jouw portie in een diep bord en plop er een paar likken pittige mosterd overheen. Met een komkommerslaatje heb je er een volledige maaltijd aan.

Dora tuinbonen met spekjes

TIP: Voor vegetariërs en mensen die bewust wat minder vlees willen eten kan men de spekjes best weglaten. Rooster dan wat zonnepitjes aan en meng die door de tuinbonen. Bak de uien dan mooi aan in wat olie. En voeg dan eventueel de fijngesneden knoflook toe.zonnepitten

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bieke schreef:

    Tuinbonen uit de vriezer zijn bijna zo lekker als vers.. ik kook ze met gedroogd bonenkruid een paar minuten is genoeg in een bodem water. Ik schep ze ook door de macaroni.. krijg je ongemerkt weer extra groenten binnen.. ik vervang dan de helft van de hoeveelheid macaroni door de tuinbonen.. geen kind die het merkt.