UIENSALADE MET SUMAK (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Tante Dora is dol op oosterse smaken en kruiderij. Dat zie je in veel van haar recepten terug.

Deze uiensalade is een kampioen op elke barbecue en op elk zomerbuffet, en heel simpel te maken. Het enige dat je nodig hebt, is ui en de specerij sumak, die veel wordt gebruikt in de keuken van het Midden-Oosten. Zo maak je meteen kennis met een kruid dat de komende jaren zeker bekender gaat worden, mede dankzij de vluchtelingen uit Syrië en Irak. Bovendien toont dit gerecht aan, hoe belangrijk het is om te investeren in een goed gevuld kruidenrek, vooral om van simpele ingrediënten zoals een ui een voordelig feestmaal te maken.

Dora sumak 1

Sumak bestaat uit de fijngemalen besjes van een struik die rond de Middellandse Zee groeit. Sumak wordt in landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika veel gebruikt, onder andere in salades, maar ook in stoofgerechten. Door de citrusachtige smaak geeft het aan gerechten een frisse noot. En door de diep donkerrode kleur worden de gerechten bovendien mooi roodachtig.

Toko om de hoek

Sumak (of sumac) is niet duur. In de toko om de hoek bij  Tante Dora kost een zakje van 70 gram gemalen sumak € 1,65. Daar kun je lang mee toe. Je kunt het kruid aan een uiensalade toevoegen, maar ook aan andere gerechten zoals stoofschotels en chili con carne. Sumak heeft de fijne eigenschap dat het de scherpe smaak van rauwe ui wegneemt. Vandaar dat we vandaag een rauwe uiensalade mét sumak maken.

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram uien
  • een eetlepel fijngehakte peterselie
  • een eetlepel sumak
  • een eetlepel citroensap
  • twee eetlepels olie
  • zout en peper

Het is een goed idee om de salade ruim van tevoren te maken. Dan kunnen de kruiden goed in de ui trekken. Snij de schoongemaakte uien in de lengte doormidden, en snij er vervolgens dunne reepjes van. Hoe dunner, hoe beter. Trek de reepjes wat uit elkaar. Om de scherpe smaak van de rauwe ui wat weg te nemen, wordt vaak gesuggereerd om hem met zout te bestrooien om zo het vocht eruit te trekken.

Dora sumak 2

Wij raden je een andere methode aan: doe de uienreepjes in een kom, en giet er kokend water over, zodanig dat de ui onder staat. Laat alles tien minuten staan en giet het water af in een vergiet. Dep de ui daarna droog met keukenpapier of een schone doek. De ui is nog steeds smakelijk en knapperig, maar je krijgt er geen onaangename kick meer van.

Marinade

Terwijl de ui in het hete water staat, maak je de marinade. Doe een eetlepel sumak, een eetlepel citroensap en twee eetlepels olie in een mengkom. Voeg zout en peper toe, klop alles goed door elkaar, en proef of het zo goed genoeg gekruid is. Laat de marinade maar rusten. Na de uitgelekte uienreepjes droog gedept te hebben, doe je ze in de sumak-marinade. Goed roeren en wegzetten.

Dora sumak 3

Laat de uiensalade in wording maar even staan, minstens een half uur, maar liever langer. Zo wordt de marinade goed opgenomen in de uien, die met het verstrijken der tijd een mooi roze kleurtje krijgt, door de sumak. Schep er op het einde de gehakte peterselie door. Serveer de salade in een mooi schaaltje. Erg lekker bij shoarma en bij de barbecue. Je zult merken dat de uien hun scherpte verloren hebben, maar nog prima knapperig zijn. En ze smaken wonderbaarlijk goed, dankzij het wonderkruid sumak. Als je alles zelf moet kopen, kost deze salade voor vier hooguit twee kwartjes. Daar kun je het niet voor laten.

LEES MEER:   De zuinige keuken wordt alleen maar lekkerder door de juiste Oosterse kruiden. Tante Dora stelt er een aantal voor:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/oosterse-kruiden/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...