UIENSTOEMP MET MOSTERD EN KAAS (VEGETARISCH)

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag verzinnen we een culinaire oplossing voor een lege portemonnee aan het einde van de maand. Vanwege die lege portemonnee hoef je gelukkig niet minder te eten. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Het is vandaag een goede vrijdag voor de klanten van de Arnhemse Voedselbank. In de kratjes zitten avocado’s, chocolade en, vooral opvallend: verse asperges! Eet smakelijk, willen we maar zeggen. In deze rubriek willen we vandaag echter weer back to basics. Wat doe je als je geld op is, en je moet koken met wat je toevallig nog in je voorraadkast hebt liggen? Vandaag een typisch einde-van-de-maandrecept, dat zelfs een miljonair nog het water in de mond doet lopen. Een vegetarische stamppot van gestoofde uien met kaas en mosterd.

Voor vier porties heb je nodig:

• 500 gram aardappelen

• 500 gram uien

• 125 gram kaas

• een eetlepel mosterd (als je durft)

• boter of margarine

• melk

• zout, peper en nootmuskaat

Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze tot ze zacht en kruimig zijn. Giet ze af, laat ze even uitstomen, en maak er, als ze nog heet zijn, een smeuïge aardappelpuree van. Giet er wat melk bij, voeg zout, peper en nootmuskaat toe, en stamp of prak de piepers tot een niet te dikke massa. Wij voegden er geen boter aan toe, want de uien worden al in boter of margarine gestoofd.

Bite

Terwijl de aardappels koken, kun je alvast de uien in niet te kleine stukken of reepjes snijden. Je wil geen uienbonken in je stoemp, maar een beetje een bite mag het geheel wel hebben. Laat de uien in een niet te hete pan zachtjes in de boter of margarine gaar stoven. Ze zijn klaar als ze slap, glazig en goudbruin zijn. Je kunt voor het stoven ook olie gebruiken, maar boter zorgt beter voor de bruine randjes. Die bruine randjes zorgen niet alleen voor wat kleur in deze stamppot, maar ook voor meer smaak.

Tijdens het stoven kun je mooi de kaas raspen. Wij gebruikten niet te dure jong belegen kaas, maar ook andere kazen zijn prima. Zelfs geraspte kaas uit een zakje kun je gebruiken. Als de ui gaar is, en de aardappelpuree klaar, dan ga je het gerecht verder afmaken. Doe de puree in de pan bij de uien, en prak er de geraspte kaas en de lepel mosterd doorheen, tot alles één geheel is. Warm alles goed door, en proef of er nog kruiderij bij moet.

Smaakaccent

Een simpele warme maaltijd voor het einde van de financiële maand, zonder vlees, maar met veel smaak en volop vitaminen en eiwitten. Als de peterselie en de bieslook bij jou ook al uit de grond komen, dan kun je je maal een extra kleur- en smaakaccent geven door de fijngehakte groene kruiden over de uienstoemp te strooien. Ronde buikjes, ondanks de lege portemonnee.

LEES MEER: Op onze website staan vele gerechten met simpele ingrediënten, die met wat tender love and care heel bijzonder worden:

GROENTESCHOTEL MET EI UIT DE OVEN (VEGETARISCH)

Dit vind je misschien ook leuk...