VEEL TE SIMPELE VEGETARISCHE CRÈME TOMATENSOEP (MET KOKOSMELK)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Vandaag hoeven we nauwelijks te koken. Met weinig inspanning tover je in een wip een heerlijk vullende crème tomatensoep op tafel, voor erg weinig geld. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Er wordt in deze decembermaand toch al veel te ingewikkeld gekookt. Waarom doen we het niet een keer heel erg simpel? Dit recept is van één van de nichtjes van tante Dora. Die zit op kamers, en heeft niet altijd zin om groots te koken. Ze bedacht een simpel soepje dat supergemakkelijk te maken is, en toch goed smaakt. Duur is het ook niet.

dora-tomaten-creme-soep-1

Voor vier porties vegetarische crème tomatensoep met kokosmelk heb je nodig:

 • een pot kant-en-klare tomaten pastasaus van 500 gram (wij gebruikten ‘traditionale’)
 • 20 centiliter kokosmelk
 • een spriets tabasco, of een half theelepeltje sambal
 • zout en peper
 • voor de garnering: crème fraîche en eventueel verse kruiden (als je hebt)

Geen koken

Je kunt het bijna geen koken meer noemen. Doe de kant-en-klare rode pastasaus met de kokosmelk, de tabasco en zout en peper in een pan en roer door elkaar. Verwarm alles op een laag pitje, tot de soep heet en bleekrood is. Als je de crèmesoep toch een beetje té crèmig (zeg: te dik) vindt, doe er dan een klein beetje water bij. Proef tot slot of er nog extra zout en peper in moet. Kruiden hoeft nauwelijks, want de kruiderij zit al in de pastasaus. Dien de soep op in een bord of kom. Doe er toef crème fraîche in, en strooi er wat groene kruiden overheen.

dora-tomaten-creme-soep-2

Je zult verbaasd zijn, hoe bijzonder deze tomatensoep smaakt. Het zure van de tomaten en het zoete van de kokosmelk gaan goed samen. De pastasaus heeft lekkere grove stukjes, en die geven de soep een extra bite. En de kant-en-klare saus bestaat voor driekwart uit tomaten, dus je krijgt echte groente binnen. Het is een vullende soep, die nauwelijks vlees nodig heeft. Lekker als voorafje, of als iets warms bij de tosti. De soep is niet duur. Voor iets meer dan twee euro ben je klaar. Veel te simpel, zo’n soep.

tomaat

VARIATIES:   Je kunt aan deze tomatensoep allerlei extra ingrediënten toevoegen, als je dat wil. In blokjes gesneden rookworst of soepballetjes bijvoorbeeld, als je toch vlees wil. Croutons zijn er ook lekker in. Gebruik je fantasie.

LEES MEER:   Nog een gemakkelijke tomatensoep:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/de-makkelijkste-tomatensoep-van-de-wereld/

 

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

 1. Ineke schreef:

  Ja, tomaat en kokos is inderdaad een heerlijke combinatie. Je kunt het zelfs gewoon als tomatensaus eten over de pasta. 😉

 2. Patti schreef:

  Bij mij nog makkelijker
  de kokos en de creme fraiche , naar de buren , lus ik niet
  spagetti koken met enkele heerlijke tenen knoflook en de saus verwarmen met een flinke scheut cayennepeper 🙂