VEGETARISCHE BOLOGNESESAUS MET CHAMPIGNONS

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Soms zijn vegetarische varianten van traditionele vleesgerechten wat flauw van smaak. Dat geldt zeker niet voor deze bolognesesaus, waar je elke pasta met een gerust hart in kunt onderdompelen. Voor vier personen heb je nodig:

champignons

  • een bakje champignons
  • drie à vier tomaten
  • een middenmaat ui
  • een flinke teen knoflook
  • een klein blikje tomatenpuree
  • een flinke theelepel sambal, als je durft
  • Italiaanse kruiden zoals basilicum, tijm, oregano, rozemarijn, marjolein en dragon, vers uit je kruidentuintje of gedroogd
  • peper en zout naar smaak
  • olie om in te bakken, bij voorkeur olijfolie
  • pasta, bijvoorbeeld het grootste deel van een pak spaghetti

Normaal wordt bolognesesaus in onze streken gemaakt van gehakt. In dit recept bestaat het ‘gehakt’ uit zeer fijn gesneden of geraspte champignons. Maak de paddenstoelen schoon en draai ze tot grove korreltjes in een blender. Of, op aanraden van tante Dora, die immers graag dingen met de hand doet: rasp ze één voor één op een grove rasp fijn. Als je een bakje met wat grotere exemplaren kiest, is het raspen gemakkelijker.

Maak de champignons als eerste fijn. Laat ze gerust even staan. Als er zuurstof bij komt, wordt de smaak van de champignongehakt alleen maar intenser. Dora bolognesesaus vegetarisch kleinVerdeel de tomaten in redelijk grove stukken. Snij de ui en de knoflook fijn en maak het blikje tomatenpuree alvast open. Zo, nu ben je klaar voor het echte werk. Knoop je schort voor en zet een braadpan met een beetje olijfolie op een redelijk hoog vuur.

Bak eerst de ui tot hij glazig wordt. Doe daarna de fijngehakte of geraspte champignons erbij. Roer alles regelmatig om, zodat de massa door en door glazig en zacht wordt. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee. Plop de tomatenpuree erbij en laat die even kennismaken met de hete pan. Wie een geoefende neus heeft, kan ruiken wanneer de puree voldoende meegebakken heeft. Doe dan pas de verse tomaten erbij en blijf roeren.

Blus af met water, of als je nog ergens een bodempje wijn in een fles hebt zitten: blus eerst af met wijn en vul daarna aan met water. Niet teveel water! De tomaten zijn ook vochtig. Je kunt beter even opletten en later wat extra water toevoegen als het te droog kookt, dan dat alles meteen door de pan klotst. De saus moet enigszins dikkig worden.

Voeg de kruiderij, eventueel de sambal en wat zout toe. Niet teveel zout in één keer. Wacht tot het gerecht bijna klaar is, en kruid dan pas af, nadat je geproefd hebt. Zo, laat dat maar eens een klein halfuurtje op een zacht vuurtje pruttelen. Regelmatig roeren en controleren of de saus niet droogkookt. Proef de bolognesesaus na ongeveer 20 minuten en bepaal wat er nog bij moet. Een beetje zout, een beetje peper, misschien nog wat verse basilicum als laatste?

Kook intussen de pasta volgens de gebruiksaanwijzing, giet hem af en voeg toe aan de saus. Serveren in een diep bord, bestrooid met geraspte (Parmezaanse) kaas, begeleid door een frisse salade.

Zo’n volle pan bolognesesaus hoeft niet meer te kosten dan een euro. Daar heb je nog geen onsje gehakt voor. Als je wilt kun je met deze saus ook een vegetarische lasagne maken. Een veelzijdig pannetje, dat merk je wel.

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...