VEGETARISCHE BROODPASTEITJES MET AUBERGINE

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Gisteren was het Koningsdag: ook deze week waren in heel het land de Voedselbanken weer aktief. Ze moeten wel. En vandaag denken zoals altijd klanten van de Voedselbank: wat kan ik hier van maken? Soms is dat lastig, zoals bij niet alledaagse groenten. Vandaag een recept met de koningin van de ‘moeilijke’ groenten: de aubergine. Zonder vlees en toch met heel veel smaak. En weer eens wat anders.

dora-vegetarisch-broodpasteitje-1

Voor vier pasteitjes heb je nodig:

  • vier harde broodjes, bijvoorbeeld kaiserbroodjes
  • een aubergine van ongeveer 350 à 400 gram
  • ui of sjalot, ongeveer 75 gram
  • teentje knoflook
  • 50 gram kaas
  • tijm, peper en zout
  • boter of margarine om mee te bakken ( mag ook wat olie zijn)

Kaiserbroodjes

Je kunt kaiserbroodjes ook goedkoop als afbakbrood kopen, maar het is goed die dan eerst te bakken. Al was het maar omdat broodjes met een harde korst beter heel blijven en zich gemakkelijker laten snijden. Begin met de broodjes: snij voorzichtig een kapje van anderhalve centimeter dikte van de bovenkant. Dit wordt het ‘dekseltje’. Pulk voorzichtig het zachte brood uit het binnenste, zodat een bakje ontstaat. Haal zoveel mogelijk broodkruim weg, maar beschadig de buitenkant niet. Het broodkruim kun je later hergebruiken, bijvoorbeeld om te paneren.

Vervolgens ga je aan de gang met de vulling van het broodpasteitje. Schil de aubergine en snijd hem in kleine blokjes van een centimeter. Snij de ui in redelijk grove stukken, hak de knoflook fijn, en rasp de kaas grof. Je kunt het beste een beetje pittige kaas gebruiken, maar als je nog een zakje geraspte jong belegen in de koelkast hebt, dan kan dat ook prima.

Romige botersmaak

Smelt de boter of margarine of wat olie in een niet te hete hapjespan. Doe maar een flinke klont in de pan, want de aubergine slurpt alles op. Daarom kozen we in de eerste plaats voor boter, want de romige botersmaak wordt helemaal onderdeel van de vulling ( maar half boter half olie gaat prima en krijg je toch de botersmaak). Bak eerst de ui totdat hij lichtbruin begint te worden. Daarna komen de aubergineblokjes erbij. Goed omroeren, en doorgaan met stoven totdat de aubergine zacht en glazig is. Voeg ondertussen zout, peper en een theelepeltje tijm toe. Op het laatst komt de geraspte kaas erbij.

dora-vegetarisch-broodpasteitje-2

Je zult zien dat van die grote aubergine weinig massa over is. De groente past nu helemaal in de broodjes, al dacht je misschien dat dat onmogelijk was. Zet de vier broodbakjes op een bakblik en vul de holtes met de vulling. Daarna gaat het ‘dekseltje’ erop. Doe een vlokje boter op het kapje, en zet de pasteitjes een kwartier in een redelijk hete oven. Ze zijn klaar als de kaas binnenin gesmolten is, en de buitenkant knapperig bruin.

dora-vegetarisch-broodpasteitje-3

Vier smakelijke, knapperige broodjes met groentevulling: ideaal als lunchgerecht, als voorgerecht of, in combinatie met groente of andere bijlagen, een lichte hoofdmaaltijd. Zelfs als je alles zelf moet kopen, ben je voor deze vier hapjes niet meer dan twee euro kwijt, mede omdat in de supermarkt het aubergineseizoen al is aangebroken.

LEES MEER:   Als jong meisje had tante Dora nog nooit een aubergine gezien. Dit terwijl aubergine, veel eerder dan bijvoorbeeld courgette hier wel geteeld werd. Maar echt bekend is het als groente onder ce naam eierplant nooit geworden.  Dankzij de keukens van immigranten kennen we aubergines nu wel, en een heleboel andere exotische (maar nu gewoon geworden) groentes:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/elke-vreemdeling-brengt-zijn-lekkernijen-mee/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...