VEGETARISCHE BROODPASTEITJES MET AUBERGINE

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag stoppen we een hele aubergine in vier kleine broodjes. Geheel vegetarisch en geheel lekker. En goedkoop, uiteraard. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

voedselbankrecepten header

De dag na Koningsdag: ook vandaag zijn in heel het land de Voedselbanken weer open. Ze moeten wel. Ook vandaag denken klanten van de Voedselbank: wat kan ik hier van maken? Soms is dat lastig, zoals bij niet alledaagse groenten. Vandaag een recept met de koningin van de ‘moeilijke’ groenten: de aubergine. Zonder vlees en toch met heel veel smaak. En weer eens wat anders.

dora-vegetarisch-broodpasteitje-1

Voor vier pasteitjes heb je nodig:

  • vier harde broodjes, bijvoorbeeld kaiserbroodjes
  • een aubergine van ongeveer 350 à 400 gram
  • ui of sjalot, ongeveer 75 gram
  • teentje knoflook
  • 50 gram kaas
  • tijm, peper en zout
  • boter of margarine om mee te bakken

Kaiserbroodjes

Je kunt kaiserbroodjes ook goedkoop als afbakbrood kopen, maar het is goed die dan eerst te bakken. Al was het maar omdat broodjes met een harde korst beter heel blijven en zich gemakkelijker laten snijden. Begin met de broodjes: snij voorzichtig een kapje van anderhalve centimeter dikte van de bovenkant. Dit wordt het ‘dekseltje’. Pulk voorzichtig het zachte brood uit het binnenste, zodat een bakje ontstaat. Haal zoveel mogelijk broodkruim weg, maar beschadig de buitenkant niet. Het broodkruim kun je later hergebruiken, bijvoorbeeld om te paneren.

Vervolgens ga je aan de gang met de vulling van het broodpasteitje. Schil de aubergine en snijd hem in kleine blokjes van een centimeter. Snij de ui in redelijk grove stukken, hak de knoflook fijn, en rasp de kaas grof. Je kunt het beste een beetje pittige kaas gebruiken, maar als je nog een zakje geraspte jong belegen in de koelkast hebt, dan kan dat ook prima.

Romige botersmaak

Smelt de boter of margarine in een niet te hete hapjespan. Doe maar een flinke klont in de pan, want de aubergine slurpt alles op. Daarom kozen we voor boter, want de romige botersmaak wordt helemaal onderdeel van de vulling. Bak eerst de ui totdat hij lichtbruin begint te worden. Daarna komen de aubergineblokjes erbij. Goed omroeren, en doorgaan met stoven totdat de aubergine zacht en glazig is. Voeg ondertussen zout, peper en een theelepeltje tijm toe. Op het laatst komt de geraspte kaas erbij.

dora-vegetarisch-broodpasteitje-2

Je zult zien dat van die grote aubergine weinig massa over is. De groente past nu helemaal in de broodjes, al dacht je misschien dat dat onmogelijk was. Zet de vier broodbakjes op een bakblik en vul de holtes met de vulling. Daarna gaat het ‘dekseltje’ erop. Doe een vlokje boter op het kapje, en zet de pasteitjes een kwartier in een redelijk hete oven. Ze zijn klaar als de kaas binnenin gesmolten is, en de buitenkant knapperig bruin.

dora-vegetarisch-broodpasteitje-3

Vier smakelijke, knapperige broodjes met groentevulling: ideaal als lunchgerecht, als voorgerecht of, in combinatie met groente of andere bijlagen, een lichte hoofdmaaltijd. Zelfs als je alles zelf moet kopen, ben je voor deze vier hapjes niet meer dan twee euro kwijt, mede omdat in de supermarkt het aubergineseizoen is aangebroken.

LEES MEER:   Als jong meisje had tante Dora nog nooit een aubergine gezien. Dankzij de keukens van immigranten kennen we aubergines nu wel, en een heleboel andere exotische (maar nu gewoon geworden) groentes:

http://www.dora-besparen.nl/gedachte-van-de-dag/elke-vreemdeling-brengt-zijn-lekkernijen-mee/

 

You may also like...