VEGETARISCHE CURRY MET AARDAPPELEN EN YOGHURT

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Al eerder gaf Tante Dora haar recept voor Thaise vissoep, maar wel op z’n Dora’s: lekker, gemakkelijk te maken en goedkoop, zelfs als je de ingrediënten zelf moet betalen. Nu haar recept voor een vegetarische Indiase curry , ook heel exotisch, met veel kruiden en in yoghurt gaar gemaakt. Maar ook dit keer is het een gemakkelijk recept, van ingrediënten die regelmatig in het pakket van de voedselbank zitten: ui, tomaten en vooral: veel aardappelen. Maar dit zijn ook spullen, die je met weinig geld altijd kunt kopen.dora-hasselback-aardappelen-1

Deze vegetarische curry met aardappelen en yoghurt is een veel gegeten gerecht in het zuiden van India, waar de mensen vaak vleesloos eten. Er zijn verschillende manieren om deze aardappelcurry klaar te maken. Wij laten een manier zien die voor Hollanders gemakkelijk te doen is, maar die toch heel anders smaakt dan de Hollandse pot.

Voor vier porties heb je nodig:Dora curry aardappel ingrediënten klein

  • een kilo aardappelen, kruimig en vastkokend kan allebei
  • vier sjalotten of twee middelgrote uien
  • drie redelijk grote tomaten, samen ongeveer 250 gram, of een gelijk gewicht cherrytomaatjes
  • twee tenen knoflook
  • een beker roeryoghurt, 500 gram

Voor de kruiderij gebruiken we vooral gedroogde kruiden en specerijen:Dora curry aardappel 1 klein

  • een flinke eetlepel currypoeder, bijvoorbeeld Surinaams currypoeder
  • twee theelepels garam massala
  • een halve theelepel cardemompoeder
  • een halve theelepel gemberpoeder
  • twee theelepels paprikapoeder
  • een theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • twee theelepels sambal, of een mespunt chilipoeder (voorzichtig: heet!)
  • zout

En verder:

  • als je hebt: cashewnoten of ongezouten pinda’s
  • voor de garnering: verse kruiden, als je hebt
  • olie om in te bakken

Je ziet: het is een hele lijst kruiden en specerijen, die je hiervoor nodig hebt. De koks van Zuinig met tante Dora vinden het zelf fijn om een goed gevuld kruidenrek te hebben. Kruiden kosten echt niet veel, de gedroogde kruiden gaan lang mee, en wat belangrijker is: met lekkere kruiden kun je zelfs van zoiets Hollands als piepers en uien iets heel bijzonders maken. Anders wordt eten zo saai! Maar als je bijvoorbeeld geen cardemompoeder of gemberpoeder in je kast hebt staan, dan laat je het gewoon weg. Het currypoeder is wel belangrijk.

Voorbereiden is het halve werk. Doe alle kruiden en specerijen in een schaaltje en zet dat alvast klaar. Was de tomaten en snijd ze in blokjes, en snipper de ui en de knoflook fijn. Ook die ingrediënten zetten we klaar. Roer de yoghurt goed glad, desnoods met een garde.

Ga dan verder met de aardappelen. Schil ze, snijd ze in niet te kleine stukken, en was ze. Droog de aardappelstukken af en doe ze in een redelijk hete wokpan met olie. De rauwe aardappels moeten goed aanbakken, met hier en daar een beetje bruin. Roer de aardappels dus regelmatig om. Het bakken duurt ongeveer vijf minuten.Dora curry aardappel 2 klein

Haal de enigszins gebruinde aardappelen uit de pan en houd ze apart. Zet het vuur lager en doe de fijngesneden ui in de pan. Rustig stoven tot ze enigszins geelbruin beginnen te kleuren. Dan de knoflook erbij, die je even meebakt. Vervolgens gaan alle kruiden er in één keer bij. Roer goed om en geef de kruiderij een paar seconden de hitte van de pan.

Blus dan af met de tomatenblokjes, en doe er ook nog een scheutje water bij. Zet het vuur laag en blijf roeren. Als de tomaten een paar minuutjes gestoofd hebben, doe je de yoghurt erbij. Blijf roeren totdat de yoghurt zacht begint pruttelen. Let op: de kans is levensgroot dat de yoghurt een beetje gaat schiften. Dat ziet er niet zo gladjes en romig uit, maar eigenlijk best wel rustiek en smakelijk. Niet in paniek raken: niks aan de hand. Voor de smaak maakt het geen verschil.

Voeg nu de aardappelen er weer bij, en laat de groenten rustig aan de kook komen. Laat alles in iets meer dan tien minuten heel zachtjes gaar worden. Prik in de aardappelen om te kijken of het zover is. De piepers moeten gaar maar niet snotterig zijn. Blijf af en toe roeren. Doe op het allerlaatst de nootjes erbij.

Schep in een diep bord, en strooi er eventueel verse kruiden overheen. Traditioneel is dat koriander, maar je kunt er ook peterselie, bieslook, munt, of een mengsel van kruiden voor gebruiken. Je kunt deze aardappelcurry serveren met Indiaas brood zoals naan en chapati, of met rijst en zelfs met een stuk stokbrood.

Dora curry aardappel 3 klein

Zonder iets erbij kan ook prima. De aardappelen zijn immers al behoorlijk voedend. Door de zuivel en de noten mis je het vlees niet, qua vitaminen, mineralen en eiwitten. Een komkommersalade er naast is erg lekker.

LEES MEER:  Ook dit recept maakt erg duidelijk: met kruiden breng je meer variatie in je keuken. Zuinig met tante Dora schreef al vaker over kruiden en specerijen:

http://www.dora-besparen.nl/tip-van-de-dag/voorraadkast-oosterse-kruiden/kruiden en specerijen

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *