VEGETARISCHE PASTA ALFREDO MET BROCCOLI

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

‘Pasta Alfredo’ klinkt heel Italiaans, maar het is eigenlijk een uitvinding van de Amerikanen. Als ergens in een recept de toevoeging ‘Alfredo’ staat, dan betekent dat meestal, dat er steevast drie ingrediënten in zitten: boter, room en geraspte kaas. De rest is aan de fantasie van de kok overgelaten. Pasta Alfredo is best stevig, met al die voedzame producten. Maar het is ook heel simpel te maken, en erg smakelijk. Bovendien kost het niet veel.

dora-alfredo-1

Voor vier porties vegetarische pasta Alfredo met broccoli heb je nodig:

  • 300 gram broccoli, in roosjes
  • 300 gram pasta, bijvoorbeeld tagliatelle
  • 125 gram boter
  • twee deciliter (ongeveer 200 gram) ongeklopte slagroom
  • 125 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld belegen)
  • een teentje knoflook
  • zout, peper en nootmuskaat

Je kunt eindeloos variëren, wat ingrediënten betreft. Behalve een zak geraspte kaas zat er een week geleden ook macaroni in het pakket van de Arnhemse Voedselbank. Dat kun je net zo goed gebruiken, in plaats van tagliatelle of andere lintmacaroni. En in plaats van broccoli kun je ook een andere groente gebruiken, bijvoorbeeld champignons. En voor de nog steeds verstokte(mooi ouderwets woord, dus passend bij een altijd-vlees-willen-eter!) vleeseter met wat kip, reepjes ham of dobbelsteentjes rookworst zit er ook vlees in.

Dora broccoli 4

Verdeel de broccoli in roosjes en was ze. Zet ze op met water en kook ze beetgaar in tien minuten. Als de broccoli opstaat, verhit je de boter en de room langzaam in een grote pan. Het vuur moet niet te hoog staan. Voeg het teentje knoflook toe, dat je heel laat, maar wel even kneust. Kruiden met peper, zout en een beetje nootmuskaat. Als de room aan de kook komt, zet je de temperatuur lager en roer je alles regelmatig om, zodat niets aanbrandt. Na vijf minuten vis je de knoflookteen uit de saus en voeg je de helft (!) van de geraspte kaas toe. Nogmaals: zorg dat niets aanbrandt, dus goed roeren.

Kooktijd

Terwijl je met de Alfredo-saus bezig bent, zet je het water voor de pasta op. Let op de voorgeschreven kooktijd, zodat de pasta klaar is als de saus klaar is. Dat geldt ook voor de broccoliroosjes. Die moet je eveneens afgieten, vlak voordat de saus klaar is. Misschien voel je je een beetje een duizendpoot, jonglerend met drie pannen, maar als je van tevoren even nadenkt, moet het lukken.

Giet de broccoli en de pasta af, en schep ze onder de saus. Serveer deze vegetarische pasta Alfredo op vier borden, en strooi er de overgebleven kaas overheen. Daar hoort een lekkere salade bij. Deze pastaschotel is niet duur. Als je slim inkoopt, ben je voor iets meer dan twee euro klaar, voor vier porties.

dora-alfredo-2

LEES MEER:   Ook de beroemde spaghetti carbonara (klassiek met spekjes) kun je goed vegetarisch bereiden:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/vegetarische-spaghetti-carbonara/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *