VEGETARISCHE SHEPHERD’S PIE MET LINZEN

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Shepherd’s pie is een recept uit de Engelse keuken. Het is een mengsel van groenten en gehakt, dat gewoonlijk wordt afgedekt met een laagje aardappelpuree, dat wordt overbakken in de oven. Zo krijg je een eenvoudige ‘pastei’, waar alles inzit wat je nodig hebt. In de keuken van tante Dora maken we vandaag een vegetarische variant, met groenten en lekker veel linzen. Het is een goedkoop recept, maar wel vol smaak. En het staat ook nog leuk op je bord ook. Dus: rol je mouwen maar op!

dora-vegetarische-shephards-pie-1

Voor vier royale porties vegetarische shepherd’s pie heb je het volgende nodig:

 • 250 gram gedroogde linzen
 • 225 gram winterwortel
 • 100 gram ui of sjalot
 • één of twee teentjes knoflook
 • 350 gram aardappelen
 • een halve liter groentebouillon, eventueel van een blokje
 • een theelepel tijm
 • twee theelepels sambal
 • een mespuntje foeliepoeder
 • eventueel zout en peper, nootmuskaat
 • olie om in te bakken
 • eventueel boter en paneermeel

We maken de schotel klaar in een ovenschotel, bijvoorbeeld een lasagneschaal.

Dobbelsteentjes

Kijk de linzen eventueel na op steentjes, was ze, en zet ze apart. Snij de winterpeen in kleine dobbelsteentjes, en de ui in niet te fijne stukken. Hak de knoflook fijn. Maak een scheut olie heet in een ruime pan, en bak er eerst de ui en de stukjes peen in. Als de ui glazig is, doe je de knoflook erbij. Als de knoflook een halve minuut heeft meegebakken, voeg je de gewassen en uitgelekte linzen toe. Af en toe omroeren en een minuutje laten meestoven. Dan doe je de bouillon erbij en breng je alles rustig aan de kook.

Als het goed is, is de halve liter bouillon na ongeveer 25 minuten koken opgenomen in de linzen en de groente. Dan zijn de linzen gaar, maar hebben ze nog wel een bite. Het groentemengsel moet smeuïg zijn, maar niet nat. Als er een beetje vocht over is, giet dat dan maar af. Intussen kook je de aardappelen in ruim kokend water met wat zout. Als de aardappelen gaar en afgegoten zijn, prak je ze fijn met een vlokje boter, zout en peper, en wat nootmuskaat.

krielaardappels 1

Nu vullen we de ovenschaal. Verdeel het linzenmengsel over de bodem, en bedek het met een dunne laag aardappelpuree. De puree is louter een dakje om af te sluiten, niet het hoofdbestanddeel. Het hoofdbestanddeel zijn de groenten ónder het dakje. Verdeel de aardappelpuree regelmatig over de linzen, strooi er eventueel wat paneermeel over, verdeel er vlokjes boter of margarine over, en zet het gerecht ongeveer 25 minuten in een matig hete oven.

Beetje bruin

Als het goed is, is de bovenkant van de shepherd’s pie na 25 minuten een beetje bruin, en de groenten eronder helemaal gaar en lekker. Schep de linzen samen met wat aardappelpuree op je bord. Je kunt er eventueel de rauwkost of de appelmoes bij serveren, die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten. Het is een voedzaam hapje. Door de enigszins rulle structuur van de linzen is de bite een beetje gehakt-achtig. Lekker is het in ieder geval. En niet duur. Als je alles zelf moet kopen, ben je voor deze vier porties hooguit anderhalve euro kwijt.

dora-vegetarische-shephards-pie-2

LEES MEER:   Nog een gerecht, bereid met groene linzen:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/mujaddara-klassiek-gerecht-met-rijst-en-linzen-vegetarisch/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...