VEGETARISCHE SPAGHETTI CARBONARA
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
De oorspronkelijke spaghetti carbonara is helemaal niet vegetarisch. De gekookte spaghetti werd in een warme pan met uitgebakken spekjes gedaan en, van het vuur af, overgoten met een mengsel van geklutste eieren en kaas. Een simpel en stevig maal, gemakkelijk te bereiden boven een simpel houtvuurtje, bedacht door de carbonari, de Italiaanse houtskoolbranders.
Vandaag maken we een vegetarische versie, waarbij we de uitgebakken spekjes vervangen door krokant en kruidig gebakken stukjes brood. De bite is bijna hetzelfde, en de smaak is prima, maar dan zonder vlees. En toch met meer dan voldoende eiwitten en andere voedingsstoffen, dankzij het ei en de kaas.
Voor vier porties heb je nodig:
- een pak spaghetti van 500 gram
- drie sneetjes (bruin) brood
- twee teentjes knoflook en een half theelepeltje (gedroogde) tijm
- twee sjalotten of een ui, ongeveer 125 gram
- vier of vijf eieren
- 75 gram geraspte kaas, plus geraspte kaas om te strooien
- als je hebt: zoveel mogelijk verse kruiden zoals basilicum, peterselie, bieslook, tijm en marjolein
- een halve eetlepel mosterd
- zout, peper en nootmuskaat
- olie om in te bakken
Dobbelsteentjes
We beginnen met de vegetarische ‘spekblokjes’. Snij de sneetjes brood in dobbelsteentjes, iets groter dan normale spekblokjes. Laat de korst er maar aan zitten. Gebruik geen keihard geworden brood, het moet nog een beetje smeuïg zijn. Doe een ruime hoeveelheid olie in een niet te hete koekenpan. Kneus de knoflookteentjes en bak ze zachtjes in de olie. Laat ze niet te bruin worden. Als de olie de knoflooksmaak heeft opgenomen, vis je de teentjes er weer uit.
Dan gaan de dobbelsteentjes brood erbij, die je voortdurend omschept, totdat ze bruin en knapperig beginnen te worden. Op het laatst voeg je de tijm en wat zout en peper toe. Als de broodbrokjes lekker bruin zijn, schep je ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Laat ze maar rusten, daar worden ze alleen maar knapperiger van. Nu ga je verder met de rest.
Pittiger
Klop de eieren met zout, peper, nootmuskaat en mosterd los, en voeg daarna de 75 gram geraspte kaas toe. Dat mag elke soort kaas zijn, maar een beetje ouder en dus pittiger is welkom. Dit is de eiersaus, die carbonara zo uniek maakt. Snij de uien fijn en doe die in de hete olie in een ruime hapjespan of braadpan. Laat ze maar een beetje bruin worden, en dus smaak krijgen. Ergens tussendoor zet je de spaghetti op, en let erop dat de spaghetti klaar is, als de sjalot gaar en klaar is. Als je geen spaghetti hebt, maar bijvoorbeeld de wokkelmacaroni die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit, dan kun je die ook gebruiken. Ook een klusje om tussendoor te doen: de verse kruiden wassen en fijn snijden. Zet ze maar klaar.
Zo, nu gaat het snel. Als de ui goudbruin is, giet je de spaghetti af en doet die bij de ui. Roer even om, en zet dan het vuur uit. Nu gaan de verse kruiden erbij. Roer nogmaals goed om. Dan komt de eiersaus er doorheen. Giet de saus beetje bij beetje over de pasta, en roer tussentijds om. De pan is nu zover afgekoeld dat het ei niet stolt, maar wel dikker wordt. Ook de door de eieren geroerde kaas helpt om er een stevig sausje van te maken.
Op het allerlaatst schep je de knapperige broodbrokjes erdoor. Hoe later je die toevoegt, hoe knapperiger ze blijven. Schep de vegetarische spaghetti carbonara op vier borden, en strooi er nog wat geraspte kaas over. Net echt, en je zult proeven dat de ‘spekblokjes’ zoveel smaak hebben, dat je het echte spek niet mist. Duur is dit bord pasta ook niet. Voor vier personen ben je ongeveer twee euro kwijt. Met wat sla, zoals de rauwkostsalade die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit, heb je een volledige, voedzame maaltijd.
LEES MEER: In het archief op onze website staan veel pastarecepten, met vlees en vis, en vegetarisch. Zoals dit recept, met champignons: