VISPOTJE MET ERWTJES

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag staat er een vispotje op het menu, vol vis en knapperige doperwtjes. Eigenlijk heel simpel, en heel lekker. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

Een aantal jaren geleden werd tante Dora een aantal dagen opgenomen in het ziekenhuis. Ze moest een operatie ondergaan, waarvoor ze nuchter moest zijn, en dus een dag niet mocht eten en drinken. Als je na een operatie weer mag drinken, dan smaakt de koffie ineens duizend keer lekkerder dan normaal, en je eerste warme maaltijd wordt een godenmaal. Voor deze gelegenheid had Dora op de keuzelijst een ‘vispotje’ aangekruist. Het vispotje bestond uit diverse soorten goedkope vis in een witte saus. Het was niets bijzonders, maar volgens tante Dora smaakte het hemels.

In het kader van de wekelijkse Voedselbankrecepten willen we het vispotje van tante Dora nieuw leven inblazen. Kweekvis is niet duur, en een pot erwtjes en een beker crème fraîche ook niet. Groente en vis in een lekker sausje, dat prima past bij het stokbrood, de sla en de rauwkost die vandaag in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zitten. Zo heb je een complete maaltijd.

Voor vier ruime porties heb je nodig:

• 300 gram vis (wij kozen pangasiusfilet)

• een pot of blik doperwten, uitlekgewicht ongeveer 400 gram

• 200 gram crème fraîche

• boter of margarine

• zout, peper en nootmuskaat

• als je hebt: verse kruiden zoals peterselie en bieslook

Wij gebruikten voor dit recept pangasiusfilet, maar je kunt ook andere witvis gebruiken, zelfs bevroren koolvisfilet. Snij de vis in dobbelsteentjes. Verwarm een klontje boter of margarine heel zachtjes in een hapjespan. De boter mag niet te heet worden, en zeker niet bruinen. Doe de vis in de warme boter en laat die onder af en toe roeren langzaam gaar worden. De vis moet wit zijn, en niet meer glazig.

Temperatuur

Doe de doperwtjes in een vergiet en spoel ze af onder de koude kraan. Voeg de erwten bij de vis, en warm ze door. Schep regelmatig om. Als de erwten op temperatuur zijn, dan voeg je de crème fraîche toe. Schep niet teveel crème fraîche tegelijk in de pan, maar kijk even wat er nodig is. Je wilt net genoeg door de vis en de groente scheppen, om beide aan elkaar te binden. De ingrediënten hoeven niet in de saus te drijven. Als het goed is, is er niets in de pan gebruind, dus blijft de crème fraîche mooi wit. Maak alles op smaak af met zout, peper en nootmuskaat, en blijf roeren. Pas op het laatst gaan de gehakte verse kruiden erbij. Als alles goed doorgewarmd is, kun je serveren.

Vis en groente in één, in een romig sausje: ziedaar het vispotje met erwtjes. Lekker met brood, of in combinatie met kruimige aardappelen of rijst. Met wat sla of rauwkost erbij eet je nog meer vitamientjes. Als je slim inkoopt, dan kost dit vispotje niet meer dan drie euro voor vier royale porties.

LEES MEER: Een snel recept voor een vissoep, voor als je nog wat vis overhoudt:

LEKKER FLITSKOKEN: SUPERSNELLE MIESOEP MET VIS

Dit vind je misschien ook leuk...