WITLOFSALADE MET OOSTERSE DRESSING (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

WITLOF

Terwijl een supermarkt nu stunt met witlof, troffen we nu ook deze groente in het pakket van de voedselbank aan. In deze tijd van het jaar vind ik gestoofde witlof niet zo passend , maar kort geroerbakt smaakt het erg lekker. Nog beter past het in deze warme voorjaarstijd als salade.

Deze salade combineert het enigszins bittere van de witlof, het zoete van een appel, en het exotische van een vinaigrette met oosterse kruiden. De smaak is heel verrassend, evenals de lage prijs. Lekker als sla erbij, of als voorafje.

Dora witlofsalade 2

Voor vier porties heb je nodig:

  • drie struikjes witlof, samen ongeveer 500 gram
  • één of twee appels, bijvoorbeeld elstar, ongeveer 200 gram
  • een eetlepel fijngehakte nootjes, bijvoorbeeld walnoten of amandelen
  • enige stengels bieslook, en eventueel andere verse kruiden

Voor de vinaigrette:

  • een flinke eetlepel witte wijnazijn
  • twee of drie eetlepels olie
  • als kruiderij: een theelepel gemberpoeder, een halve theelepel korianderpoeder (ketoembar), een theelepel geelwortelpoeder (kurkuma) een mespuntje sambal (of een grote mespunt, als je durft!), peper en zout

Frisheid

Meng eerst de vinaigrette. Deze bevat verhoudingsgewijs vrij veel azijn, maar dat komt de frisheid van de salade ten goede. De geelwortel of kurkuma zorgt voor een mooi geel kleurtje, en de sambal voor de kick. Roer alles goed door elkaar, de olie het laatst, zodat de kruiden en het zout eerst een beetje oplossen in de azijn. Je kunt ook citroen- of limoensap gebruiken, in plaats van de witte azijn. Zet de dressing weg en laat alles lekker marineren.

Haal de harde stronk uit de witlof. Dat gaat eenvoudig als je de struikjes in vieren snijdt. Dan zie je onderaan duidelijk de stronk zitten, die je er vervolgens gemakkelijk uit snijdt met een scherp mes. Snij de lof in smalle reepjes, en de bieslook in stukjes van een centimeter. Je kunt de appel schillen, maar dat hoeft niet. Verdeel hem in vieren, haal het klokhuis eruit, en snij er dunne partjes van.

Dora witlofsalade 1

Schep witlof, appel, bieslook en eventueel andere verse kruiden door elkaar, en verdeel de sla over vier bordjes. Pas dan sprenkel je er de Oosterse dressing overheen. Strooi er de gehakte nootjes over en serveer. Lekker met stukjes kroepoek, of zo, puur naturel op de vork. Proef maar hoe verrassend dat is: Hollandse groente, gecombineerd met de pittige Aziatische smaakjes en kleurtjes van de dressing. Weer eens heel wat anders!

LEES MEER:   Er staan heel wat recepten voor lekkere salades op deze site. Zelfs een recept voor een Syrische salade:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/tante-doras-fattoush-syrische-salade/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...