WITLOFSALADE MET PITTIGE KIWIDRESSING (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

kookschrift

Tante Dora spaart al jaren handige recepten, die vaak met weinig middelen een smakelijke maaltijd geven. Ook handige tips en variaties op recepten heeft zij daarin verzameld. We zullen regelmatig op Dora Besparen stukjes daaruit  plaatsen.

De grote ster van dit recept is ongetwijfeld de kiwi. Onze harige fruitvriendjes van de andere kant van de wereld zijn op dit moment bij allerlei winkels in de aanbieding. Ze zijn gewoon als fruit al heel lekker. Maar verwerkt in een sladressing beleef je de frisgroene of goudgele vrucht toch weer op een heel andere manier. Of zoals tante Dora altijd zegt: verandering van spijs doet eten.

dora-kiwidressing-1

Voor vierporties witlofsalade met kiwidressing heb je nodig:

  • 500 gram witlof (twee of drie struikjes)
  • 200 gram kiwi (twee grote), groen of goud
  • 75 gram ui of sjalot
  • twee theelepels honing
  • twee theelepels mosterd
  • twee theelepels witte (wijn)azijn
  • twee eetlepels olie
  • peper en zout
  • wij gebruikten als garnering een handje rucola, dat nog in de koelkast lag

Rusten

We beginnen met de dressing, dan kan die daarna even rusten en lekkerder worden. Schil de kiwi’s en rasp ze op de fijnste rasp die je in je keuken hebt. Pel de ui en rasp die eveneens op de fijne rasp. Dit is de basis: een smeuïg, groenig papje met leuke zwarte pitjes en al heel veel smaak. Je kunt de boel ook in de blender doen, maar geloof me: het wordt nooit zo mooi glad als wanneer je het lekker met de hand op een fijne rasp doet.

Voeg nu de mosterd en de honing, het scheutje azijn, de olie, en peper en zout toe. Wees royaal met peper (we willen de saus immers een beetje pittig), maar wees voorlopig wat voorzichtig met zout. Je kunt aan het eind altijd nog zout toevoegen, als dat nodig is. Klop de saus goed door elkaar met een vork of een klopper. Het moet een glad, enigszins lobbig sausje worden. Proef tot slot of er genoeg peper en zout in zit.

witlof

Haal de buitenste, beschadigde bladeren van de struikjes witlof, was de struikjes in hun geheel, en droog ze af met keukenpapier. De witlof moet goed droog zijn, anders verdunt de dressing teveel. Snij er dunne reepjes van, totdat je alleen nog de harde stronk overhoudt. Schep de dressing over en door de witlof, en schik die in een schaal of op een mooi bord. Wij gebruikten een handje groene rucola die we nog in de koelkast hadden liggen, als een bedje om de salade op te leggen. Je kunt de rucola ook weglaten, als je die niet hebt. Verdrink de salade niet in teveel saus, maar doe een deel van de dressing in een sjiek bakje en serveer dat apart bij de salade. Zo kunnen de liefhebbers zelf nog meer toevoegen.

dora-kiwidressing-2

Je zult merken dat het fruitige van de kiwi goed past bij het bittere van de witlof. De saus is zeker niet te zoet, en het zurige van de kiwi komt er mooi in tot z’n recht. Bovendien is het een saus met heel veel extra vitaminen. En dat is nooit weg, in dit koude en natte jaargetijde. Veel kost deze salade niet. Voor hooguit anderhalve euro kun je er vier mensen blij mee maken.

voedselbankrecepten header

 

Dit recept is al eerder in de serie voedselbankrecepten van Tante Dora  geplaatst. Dora Besparen geeft regelmatig recepten die met weinig geld iets lekkers op tafel geeft.

You may also like...