WORTELPUREE THE EASY WAY
UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA
In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.
Er zitten regelmatig groenteconserven in de kratjes van de Voedselbank. Daar kun je best iets bijzonders van maken. Van een pot worteltjes, bijvoorbeeld. Vandaag een heel gemakkelijk recept voor wortelpuree, gemaakt van conserven. Met wat ui en kruiden worden die oranje dingen ineens iets bijzonders. Hup, aan de slag!
Voor vier porties heb je nodig:
- een pot of blik worteltjes, uitlekgewicht ongeveer 500 gram
- ui of sjalot, ongeveer 40 gram
- een mespuntje gemalen komijn (djintan)
- zout en peper
- boter of margarine
Een blender of pureerstaaf is nodig.
Blitsen
De bereiding is heel simpel. Begin met het in een vergiet doen van de wortels. Laat die maar eens goed uitlekken. Snij de ui of sjalot in fijne stukjes, en bak die op een laag vuurtje zacht en een heel klein beetje bruin in wat gesmolten boter. Doe de stukjes ui samen met de uitgelekte wortels in een blender of in een hoge mengbeker. Goed blitsen, tot er een puree ontstaat. Dat gaat heel simpel, want conservenworteltjes zijn zuigzacht.
Doe de puree in een pan, samen met wat peper en zout (zoutgehalte eerst proeven!), een mespuntje komijnpoeder en een flinke klont boter. Niet zeuren over de boter: het is een zegen voor de smaak en voor de glans van je puree. Zet de puree op een heel laag pitje, en warm hem door, onder regelmatig omroeren. Het gaat om opwarmen, niet om doorkoken.
Proef of je alles zout en pittig genoeg vindt. In feite is jouw wortelpuree nu klaar. Heerlijk bij een stuk vis, of bij vegetarische aardappelkoekjes. Het ziet er vreselijk lekker uit, en dat weten kinderen vast te waarderen. Bovendien vinden ze de relatief zoete smaak van wortels uit een pot helemaal niet erg. Door de ui is de smaak anders dan anders. Zorg er wel voor dat je niet teveel ui gebruikt, anders wordt alles hutspot zonder piepers. Je wilt toch echt wortelpuree hebben. Worteltjes in pot of blik zijn niet duur, dus tel uit je winst, als je alles zelf moet betalen.
VARIATIES: Een foody en purist als Neef Groen gaat dit recept natuurlijk nooit maken met conserven. Sommigen zullen de gaargekookte wortelen uit blik inderdaad wat te zoet vinden. Je kunt de wortelen natuurlijk ook zelf koken, zonder suiker. De smaak is dan wel anders, maar de ingrediënten blijven dezelfde.
LEES MEER: Groenten uit pot of blik hebben beslist voordelen:
De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl