ZELFGEMAAKTE VISBURGERS (LEKKER MET STUKJES AUGURK)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

 

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

 

Volgens de voedingsexperts zou je eigenlijk elke week één maal vis moeten eten. Vaak komt het er niet van, vooral ook omdat vis een beetje ‘moeilijk’ is. Echt lekkere vis die je kunt bakken, is bijvoorbeeld erg duur. En kinderen zijn niet altijd gek op vis. Speciaal voor de kids hebben ze ooit vissticks uitgevonden: veel knapperig korstje, zodat je de vis niet zo erg proeft. Maar ook de visburger is een goede en aantrekkelijke manier om eens anders vis te eten.

dora-visburger-1

Je kunt visburgers in de supermarkt kopen, vaak van schelvis of kweekvis gemaakt. Die visburgers zijn meestal duur. Je betaalt gemakkelijk anderhalve euro per stuk. Bovendien smaken de fabrieksburgers vaak een beetje flauw. Vandaag gaan we onze eigen visburgers maken, lekker met een sjalotje en zoetzure augurk. En ze zijn meer dan helft goedkoper dan de visburgers in de supermarkt!

Voor vier visburgers heb je nodig:

  • 400 gram diepgevroren koolvisfilet
  • een kleine sjalot, ongeveer 30 gram
  • een zoetzure augurk, ongeveer 75 gram
  • drie eieren
  • paneermeel
  • peper, zout en nootmuskaat
  • olie en/of boter of margarine om in te bakken

Vergeet niet om de koolvis tijdig te laten ontdooien. Met keiharde ijsvis kun je niet werken. Snij de volledig ontdooide koolvis in zo klein mogelijke stukjes. Je kunt dat in een blender of een andere keukenmachine doen, maar met de hand gaat het ook prima. Met de hand fijngemaakt krijg je uiteindelijk een visburger met stukjes, en geen egale moes. Snij de augurk en de ui heel fijn, zo fijn als je kunt. Doe die bij de vis. Klop een ei los en roer het door de visstukjes. Voeg ten slotte peper, zout en nootmuskaat toe.

dora-visburger-2

Dan komt de paneermeel erbij. Doe dat voorzichtig, beetje bij beetje. Uiteindelijk moet er, al roerend, een smeuïge massa ontstaan, die goed aan elkaar plakt. Dat is belangrijk, omdat je er burgers van wilt vormen. Als je wat tijd overhebt, laat de massa dan een half uurtje in de koelkast rusten, om een beetje steviger te worden. Voordat je begint met bakken, klop je de twee overgebleven eieren goed los in een diep bord. In een ander diep bord strooi je een royale laag paneermeel. Maak de olie en/of boter heet in een koekenpan op een niet te hoog vuur.

Portie

Verdeel de vismassa in vieren en vorm met je handen van elke portie een plat koekje. Maak de burger niet te dun. Wentel de visschijf eerst door het losgeklopte ei, vervolgens door het paneermeel, dan weer door het ei, en ten slotte nogmaals door het paneermeel. Leg de burger meteen in het hete bakvet. Herhaal dit voor alle vier visburgers. Nogmaals: draai het vuur niet te hoog. De burger moet stevig en bruin worden, en van binnen goed gaar. Dat duurt op een lager vuurtje ongeveer een kwartier. Dat is het!

dora-visburger-3

Je kunt de visburgers serveren op een broodje met sla, voorzien van een laag mosterd of ketchup. Maar ook als bijlage bij gebakken aardappeltjes en worteltjes met doperwtjes is deze visburger een lekkere verrassing. Door de stukjes ui en augurk heeft deze burger een aangename bite, die kinderen zeker weten te waarderen. Duur zijn de zelfgemaakte visburgers niet. Als je alles zelf moet kopen, dan ben je voor vier stuks hooguit 2,5 euro kwijt.

LEES MEER:   Nog een snel en gemakkelijk te maken recept met vis:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/lekker-flitskoken-supersnelle-miesoep-met-vis/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bianca schreef:

    Ziet er heerlijk uit. Ik heb al een tijdje koolvis in de vriezer liggen. Lekker goedkoop maar wist eigenlijk nooit een lekker recept. Ik ga het meteen deze week uitproberen.