ZIJDEZACHTE ZUURKOOLSOEP MET CHAMPIGNONS (VEGETARISCH)

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

In het kratje van de Voedselbank in Arnhem zitten zelfs nu al soms pompoenen. Tijd voor pompoensoep dus. Voor de mensen die de pompoenen de neus uit komen of het gewoon niet lekker vinden (die heb je ook), hebben we vandaag een heel ander winters soepje, dat weinig geld kost en bovendien goed smaakt (en vult). Deze zijdezachte zuurkoolsoep is pittig gemaakt met een flinke schep mosterd, en gevuld met gebakken champignons. Zo mis je de gehaktballetjes niet.

Voor vier tot vijf royale porties heb je nodig:

 • 500 gram zuurkool
 • 150 gram aardappelen
 • 100 gram ui of sjalot
 • 200 gram champignons
 • een liter groentebouillon, of een liter heet water en twee bouillonblokjes
 • een volle eetlepel (liefst grove) mosterd
 • een theelepel tijm, een snuif nootmuskaat
 • eventueel zout en peper
 • boter of margarine

Je hebt ook een blender of een pureerstaaf nodig.

Mild

Zet een ruime pan klaar, waar je de zuurkool, de ui en de aardappel in doet. Laat de zuurkool goed uitlekken, en knijp ook het laatste restje vocht eruit. Gebruik een zo mild mogelijke zuurkool, dat is het lekkerst. Schil en was de aardappelen en snij ze in blokjes. Snij de ui fijn. Doe de groenten in de pan en giet er de liter (hete) bouillon bij. Doe de tijm in en rasp er wat nootmuskaat overheen. Laat de soep aan de kook komen, en zet dan het vuur lager. Deksel half op de pan, en rustig een half uur laten pruttelen. Wel af en toe roeren.

Maak ondertussen de champignons schoon. De kleintjes kunnen heel mee, de grote snij je doormidden. Denk erom dat ze nog flink slinken tijdens het stoven. Maak een beetje boter heet in een hapjespan en stoof daarin de paddenstoelen bruin en gaar. Zet het vuur niet te hoog en geef ze wat de tijd om zacht te worden. Door de champignons vooraf te bakken, krijgen ze meer smaak.

Gaar en zacht

Als de groente in de bouillon na een half uur gaar en zacht is, zet je er de blender of de pureerstaaf in. Maak het maar goed fijn. Voeg daar de champignons bij en roer door. Terwijl je alles weer langzaam aan de kook brengt, roer je de lepel mosterd erdoor, en proef je of er nog zout, peper of andere kruiderij bij moet. Even laten doorkoken, zodat de gepureerde aardappel de soep een beetje bindt. Wie het nog romiger wil, kan een klontje boter toevoegen.

De zachtzure soep is klaar om geserveerd en gegeten te worden. Hij is erg voedzaam, en bevat alle groenten die een mens op een dag nodig heeft. Door de mosterd en de ui zit er veel smaak aan, en de paddenstoelen passen er prima bij. Geen vlees, veel smaak. Zelfs als je alles zelf moet kopen, ben je voor deze vier tot vijf porties maaltijdsoep hooguit anderhalve euro kwijt.

LEES MEER:   Er staan op Zuinig met tante Dora veel zuurkoolrecepten, zoals deze pittige Mexicaanse variant:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/zuurkool-op-zn-mexicaans/

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

 1. Marielouise schreef:

  Dat klinkt goed! 😄