ZILTIGE SALADE MET FETA EN ANSJOVIS

Tante Dora steunt de Voedselbank en haar cliënten. Eén keer in de week koken we met ingrediënten die regelmatig in het pakket van de Voedselbank in Arnhem zitten. Vandaag nemen we afscheid van de zomer met een salade waarin je heel goed de Middellandse Zee proeft. Met dank aan de Arnhemse Voedselbank.

De komende maanden wordt het weer zuurkool met worst, hutspot met kuiltje jus, en heel veel spruitjes. Best lekker, hoor. Maar het moestuinproject Mooieweg in Arnhem, dat verse groente levert aan de plaatselijke Voedselbank, heeft toch nog flink wat tomaatjes geoogst, zowel in de kas als van de volle grond. Nou vooruit dan: als afscheid van een lange en warme zomer, nog één keer een bijna zomerse salade. Een salade waar je het zout van de Middellandse Zee in proeft.

Voor vier porties heb je nodig:

  • sla voor vier personen, ongeveer 150 tot 200 gram, botersla (die regelmatig in het pakket van de Arnhemse Voedselbank zit), of ijsbergsla (die vormde de basis van dit recept)
  • 150 gram tomaat
  • 100 gram Griekse kaas (feta)
  • 30 gram ansjovisfilets, uitgelekt en drooggedept
  • een eetlepel kappertjes
  • een eetlepel olie
  • een eetlepel azijn (wij gebruikten balsamico)
  • droge kruiden zoals tijm, oregano en basilicum
  • als je nog hebt: verse kruiden zoals peterselie en bieslook
  • peper en zout

Was en snij de sla in repen. Hak eventueel de verse kruiden. Maak de vinaigrette van olie, azijn, kruiden, zout en peper. Voorzichtig met het zout. Kluts maar lekker, tot de saus een beetje lobbig wordt. Voordat je de sla door de vinaigrette roert, maak je eerst de andere ingrediënten klaar. Breek de feta in kleinere brokjes, laat een lepel kappertjes uitlekken en was en snij de tomaat in partjes. De ansjovisfilets dep je met keukenpapier droog. Pluk de vis in korte sliertjes, zodat je ze nog wel ziet in de sla.

Schik

Schep de sla nu door de saus en meng het grootste deel van de vis, de feta en de kappertjes erdoor. Schik de sla op een mooie schaal, en leg rondom de tomatenpartjes. Als je niet alle kaas, vis en kappertjes onder de sla gemengd hebt, kun je de laatste restjes over de sla strooien. Dat ziet er mooi uit. De sla smaakt door al de zoutige ingrediënten best wel opvallend en zeker zoals aan de Middellandse Zee. Duur is de slaschotel niet. Je hebt al een blikje ansjovis voor minder dan een euro, en Griekse kaas is ook voor weinig geld te krijgen. Zelfs als je de tomaten en de sla niet van de Voedselbank krijgt, dan zijn ze ook niet duur. Vier porties zilte sla kosten zo niet meer dan twee euro. Met wat tosti’s erbij heb je vrijwel een complete maaltijd.

LEES MEER:   Ansjovis: echt zo’n ingrediënt waar je even aan moet wennen, maar waar je al snel heel erg aan gehecht raakt. Nog een recept met de zoute visreepjes:

http://www.dora-besparen.nl/de-keuken-van-tante-dora/voedselbankrecepten/spaghettisaus-met-tomaten-en-ansjovis/

Dit vind je misschien ook leuk...