ZOETE POMPOENTAART, weer wat anders met pompoen

UIT HET KOOKSCHRIFT VAN TANTE DORA

In haar kookschrift verzamelt tante Dora al jaren smakelijke recepten, spaarzame kooktips en maaltijdsuggesties. Een schat aan inspiratie, opgeborgen in de la van de keukentafel. Gelukkig mag Dora Besparen elke dag in het geheime kookschrift bladeren, en de erin opgeborgen kennis en ervaring met haar lezers delen.

Omdat pompoen nu volop en zelfs soms goedkoop te koop is en er ook regelmatig hele of stukken pompoen bij het voedselpakket kan zitten geeft ze ook haar recept voor heerlijke zoet pompoentaart.

Naast voor hartige groente gerechten, gefrituurde pompoen frietjes en hartige pompoensoep kan je pompoen ook gebruiken om zoete gerechten mee te maken.

Natuurlijk moet je ook dan de schil er af halen en dit blijft daarbij een echte klus. Uit het hart moet je de pitten en de draden waarin die vastzitten er uit halen. De pitten kan je ook eten, maar dat is vaak veel werk.

Voor zoet gebruik snij je pompoen vervolgens ook in kleine stukjes en zet het op met weinig water en wat zout.  Kook het in maximaal 15 minuten gaar.DSC02061

Voeg de laatste vijf minuten nog wat kruiden toe. Op oorspronkelijk ongeveer 1 kilo pompoen 1 theelepel kaneel, ½ theelepel gemberpoeder en ½ theelepel nootmuskaat of 2 theelepels koekkruiden. Laat de massa afkoelen en draai het dan door een zeef of zet er een staafmixer op.

Intussen heb je al het deeg voor de bodem gemaakt. Traditioneel van gistdeeg. Wil je een gemakkelijke taart gebruik dan plakjes bladerdeeg ( goedkoop in de diepvries te koop) plak die met wat losgeslagen ei aan elkaar en besmeer het deeg in zijn geheel met de rest van het ei ( wat je over hebt doe je bij de pompoenprut).

Wil je echt koken, dan maak je zelf je deeg.

Nodig:

  • 250 gram bloem
  • 1 glas melk
  • Zout
  • 1 zakje droge gist of 20 gram verse gist
  • 100 gram boter ( kamertemperatuur)
  • Suiker ( 6 eetlepels)
  • Wat citroenrasp
  • 2 eieren

Zeef de bloem boven een deegkom. Los de gist op in lauwe melk, voeg een eetlepel suiker toe. Kneed dit alles tot een soepel deeg. Zet het deeg zeker 1 uur op een lauwe plek afgedekt weg. Meng na 50 minuten de boter met de suiker, de citroenrasp, zout en de twee eieren. En klop dit tot een luchtige massa.

Vermeng dit bij het gerezen deeg en maak er weer een soepel deeg van ( eventueel wat extra bloem toevoegen).

Rol dit uit tot een lap en bekleed hiermee de vlakke beboterde taartvorm. Laat de bodem nog even rijzen.

Meng intussen de pompoenmassa met twee eieren 150 gram room en 100 gram riet- of basterdsuiker. Naar smaak wat citroensap en rasp.

Giet de massa op de taart bodem. Intussen is de oven al 10 minuten voorverwarmd op 200 °C. Bak de taart eerst 15 minuten en draai dan de oven lager op maximaal 175 °C. Bak de taart in ongeveer 35 tot 45 minuten gaar. ( een mes er in hestoken komt schoon eruit).pompoentaart

Af laten kolen en eventueel met poedersuiker gemengd met wat kaneel bestuiven.

Even wachten voor je de taart aansnijdt. Maximaal kan je er 12 gewone punten uitsnijden.punt zoete pompoentaart

De recepten en tips in dit artikel zijn eerder verschenen op Dora Besparen. Ze zijn inmiddels verbeterd en aangepast. Heb je suggesties en opmerkingen? Deel ze onderaan deze pagina of op Facebook, of stuur je mail naar: tante@dora-besparen.nl

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Ineke schreef:

    Als je het echt helemaal pureert kun je de schil gewoon laten zitten. Daar merk je later echt niets meer van, bij het soepmaken haal ik hem er ook nooit af. Scheelt een hoop werk.
    Ik heb nog pompoen en bladerdeeg dus ga het van de week een keer proberen. De room vervang ik door zelfgemaakte sojayoghurt, dat werkt goed heb ik gemerkt. De eieren vervang ik door een lepel maizena. Als je het basis bladerdeeg (dus zonder roomboter) met wat water aan elkaar plakt is het opeens een geveganiseerde pompoentaart 🙂 En het is meteen nog voordeliger en slanker. 😀 Ik zou persoonlijk de hoeveelheid specerijen iets verhogen voor wat meer pit.